Nevelőszülőkhöz kerültek az árva szalakótafiókák

Múlt héten mi is megírtuk, hogy a Mályi Madármentő Állomáson sikerült kikeltetni négy szalakótatojást. Azóta a fiókákat sikeresen adoptálták.

Szerző:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Seres Mihály Nándor
Fotó:
Bükki Nemzeti Park Igazgatósága
facebook.com / Madármentő Állomás Mályi - Bird Rescue
2019. július 3.

Múlt héten mi is megírtuk, hogy a Mályi Madármentő Állomáson sikerült kikeltetni négy szalakótatojást. Azóta a fiókákat sikeresen adoptálták.

Június közepe felé egy gazdálkodó szólt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak, hogy a szalakótaodúból egy bálamadzagba (ez adta a fészek bélését, és egy csóka vihette oda) akadva csüng egy elpusztult felnőtt madár. A szülőpár másik tagja még folyamatosan ki-be közlekedett az odúba, így már ekkor valószínűsíthető volt, hogy odabent utódok lehetnek. És valóban - négy tojást rejtett a fészek.

 

 

 

„Ha a felesleges bálamadzagoktól felelős módon szabadulnának meg azok, akiknek ezekre már nincs szükségük, akkor ehhez hasonló, gyakran az állatok és kicsinyeik életét veszélyeztető balesetek nem fordulhatnának elő” - írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán

 

 


A fiókák keltetése és nevelése két szülőmadárt kíván, hogy amíg az egyik kotlik, a másik táplálék után nézhessen, ezért a nemzetipark-igazgatóság úgy döntött, elhozza a tojásokat. A Mályi Madármentő Állomásra vitték őket, ahol mesterséges keltetőbe kerültek. Június 27-e reggelére, nagyjából egy hét alatt szerencsére mind a négy fióka kikelt, másnap pedig már el is vitték őket a nevelőszülőkhöz. Több költőpárt kellett felkutatni, méghozzá olyanokat, ahol 3 vagy kevesebb utód van, hogy a madarak bírják az iramot, és ne kelljen egyszerre túl sok éhes szájat etetniük. Körülbelül 50 odút ellenőriztek, mire megtalálták a megfelelő nevelőszülőket.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szalakótafiókát keltettek a Mályi Madármentő Állomáson

Megérkezett Apajra Eleven, a jeladós szalakótánk

Érkeznek a szalakóták, hamarosan véget ér a vonulás

Szalakótarekord Cserebökényben

Cikkajánló