Nevezetes örökzöldek

Amikor a lombhullatók már kopáran téli álmukat alusszák, az örökzöldek ügyet sem vetve a télre tovább pompáznak zöld ruhájukban. Most három olyan örökzöld fát mutatunk be, amelyek nemcsak szépek, de koruk és méretük is tekintélyt parancsoló.

Szöveg:
2022. december 20.

Amikor a lombhullatók már kopáran téli álmukat alusszák, az örökzöldek ügyet sem vetve a télre tovább pompáznak zöld ruhájukban. Most három olyan örökzöld fát mutatunk be, amelyek nemcsak szépek, de koruk és méretük is tekintélyt parancsoló.

Egy mamutfenyő Szarvason

A Szarvasi Arborétum legismertebb lakóját, az óriási hegyi mamutfenyőt (Sequoiadendron giganteum) bizonyára mindenki felkeresi, aki itt jár. Az első mamutfenyőket 1852-ben találták meg a kaliforniai Sierra Nevada erdeiben. Az európai parkokba az 1870-es években kezdték el telepíteni őket. A Szarvasi Arborétumban található fát 1873-ban ültették, így egyike a legidősebb európai példányoknak. A paraméterei önmagukban is tekintélyt parancsolóak. A több mint 140 éves példány 30 méteres magassággal, 176 centiméteres törzsátmérővel és 550 cm-es törzskerülettel büszkélkedhet.

Egy libanoni cédrus Budán

A II. kerületi Kondor úton álló cédrus tekintélyes, szép fa, magassága 15 méter körül van, törzskörmérete 3,6 méter. Ez az ország egyik legidősebb libanoni cédrusa, korát 115–140 év körülire teszik, de hogy ki ültette, azzal kapcsolatban leginkább csak feltételezések vannak.

Az egyik teória szerint a fát a 20. század első felének egyik legnépszerűbb színésznője, primadonnája, Fedák Sári ültette. Ennek alapja, hogy a színésznő férjével, Molnár Ferenc íróval valóban nyaralt itt a közelben. Sokkal valószínűbb, hogy a cédrust a 19. században itt működő „A Szépkilátáshoz” nevű fogadó tulajdonosa ültethette. Bár szép kilátás ma már nem nagyon van, az azóta már felnőtt fák kitakarják a tájat, a fogadó épülete ma is áll a szomszédban. A fa körül pihenőhelyet alakítottak ki, és táblák mesélnek Buda egyik neves lakójáról.

Két óriástobozú fenyő a Balatonnál

A badacsonyörsi Folly Arborétum tele van szebbnél szebb örökzöldekkel. Ezek közül most egy fajt emelnénk ki, amely a világ legnagyobb tobozt nevelő fenyője. A Coulter-vagy óriástobozú fenyő, amely nevét felfedezőjéről, Coulterről kapta, Kaliforniában és Mexikó északnyugati részén honos. Az óriástobozú név pedig arra utal, hogy

a tobozai akár a 40-45 cm-es hosszúságot és az 5 kg-os nedves súlyt is elérhetik.

Magyarországra dr. Folly Gyula hozta be az első példányokat 1905-ben. Ennek két utódja él a kertben, a tobozaik már 30-40 centiméteresek, és minden évben az arborétum hagyományos téli tobozszüretén szedik le azokat.

A fajt egyébként özvegycsináló fának is hívják Kaliforniában, utalva arra, hogy ha a fa tetejéről lepottyan egy ekkora méretű és súlyú toboz, az komoly sérüléseket okozhat. A fenyő magjait egykor egyes indián törzsek ették is, gyantáját pedig gyógyításra használták.


Cikkajánló