„Nincs a búvárkodásnak olyan területe, amelyben ne lett volna kiváló”

Mede Márton vasárnap tűnt el a jósvafői Kossuth-barlangban. Az egyik legtapasztaltabb barlangi búvár volt Magyarországon, ő volt az első ember, aki a Kossuth-barlang legtávolabbi részébe eljutott. Mentésében napokon keresztül több mint ötvenen vettek részt, de sajnos nem jártak sikerrel. A búvár holttestét kedden este találták meg.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
2022. április 8.

Mede Márton vasárnap tűnt el a jósvafői Kossuth-barlangban. Az egyik legtapasztaltabb barlangi búvár volt Magyarországon, ő volt az első ember, aki a Kossuth-barlang legtávolabbi részébe eljutott. Mentésében napokon keresztül több mint ötvenen vettek részt, de sajnos nem jártak sikerrel. A búvár holttestét kedden este találták meg.

Mede Márton többször merült már a Kossuth-barlangban, ahol vasárnap egy tervezett feltáró merülés közben, egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset. A szakemberek végig bíztak abban, hogy a búvárnak sikerül egy légrésben meghúznia a magát a segítség megérkezéséig, a légzőpalack ugyanis csak korlátozott időre biztosította számára az oxigént.

A baleset körülményeiről Hajdu János, a TEK a mentést a helyszínen koordináló főigazgatója mondott el részleteket a Retro Rádióban. "Mede Márton a fel nem tárt területen belátható távolságokra cölöpöket vert le a búvárok mozgását biztosító kötélzet rögzítésére, mögötte úszott a mentőbúvártársa. Az utolsó cölöp leverésekor történt a tragédia. Ekkor már annyira szűk volt a szifon, hogy a mentőtárs csak Mede Márton után úszhatott. A szifon egy agyagos, iszapos részénél jártak, és nagy mennyiségű iszap szakadt ki a barlangfalból, leszakítva Mede búvárfelszerelését."

A jósvafői Kossuth-barlangot 1956-ban tárták fel a búvárfelszerelés nélkül bejárható részének a végpontjáig, a Reménytelen-szifonig. A hírhedt szifont (vízzel kitöltött barlangi járatot) beúszni és átjutni annak túloldalára csak sok-sok évtizeddel később, 2009. november 13-án sikerült az Amphora Búvár Klub barlangi búvárjainak, köztük Mede Mártonnak. Az itt felfedezett termet Apáink-termének nevezték el, ahol egy nagyobb föld alatti tavat is találtak. Ennek a szifonrésznek az ismeretlen folytatását kutatta múlt héten Mede Márton társaival.

Nagy Gábor barlangi oktató a keresésben nem vett részt, de jól ismeri a Kossuth-barlangot. A Bors-nak elmondta, a barlangnak ez a része az egyik legveszélyesebb Magyarországon, de Mede Márton az egyik legnagyobb tapasztalattal bíró búvárként pontosan tudta, hogy milyen helyzetben hogyan kell eljárnia.

"Ehhez a hivatáshoz kétségkívül szükség van némi megszállottságra. Ez Mártonban megvolt. Feltehetik a kérdést, hogy vajon mi értelme van újabb és újabb földalatti járatokat felfedezni és feltárni, de erre hasonló a válaszunk, mint amit a hegymászók szoktak felelni, ha valaki azt firtatja, hogy miért óhajtják meghódítani a hegycsúcsot. Mert ott van, illetve jó érzés kideríteni, hogy ott van "- fogalmazott Nagy Gábor a Borsnak adott interjúban.

Az Amphora Búvárklub tagjai hosszú posztban búcsúznak a sporttárstól és jó baráttól. "Nincs a búvárkodásnak olyan területe, amelyben ne lett volna kiváló, a legjobbak közé való. Válogatott tájékozódási búvárúszóként EB ezüst-, bronzérmet és világkupákon is több érmet nyert. Többszörös magyar bajnok. A víz alatti barlangkutatók között is a legjobbak egyike volt, de hiába minden tudás és tapasztalat, amikor vannak kivédhetetlen helyzetek és már nincs visszaút”.

Mede Márton 2008 óta dolgozott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búváraként, és számos víz alatti mentésben vett részt, szabadidejében pedig barlangi kutató búvárként is dolgozott. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint hazánkban mindössze hat-nyolc barlangi kutató búvárnak van olyan nagy tudása és tapasztalata, mint amilyennel ő rendelkezett. Részt vett a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és a mentésben, munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki. Mede Márton 42 éves volt.

Cikkajánló