Nőnapon került ki az új Kolodko-miniszobor

A szobor Szenes Hannát ábrázolja, és a róla elnevezett erzsébetvárosi parkban látható.

Szerző:
TM
2020. március 9.

A szobor Szenes Hannát ábrázolja, és a róla elnevezett erzsébetvárosi parkban látható.

Tavaly a Hosszúlépés megszámolta a budapestii szobrokat, és azt találták, hogy a közel 1200 darabból csak három tucatnyi ábrázol olyan nőt, aminek van neve és fel is van öltözve. Ezért indították el a Wonder Woman Budapest kampányt, aminek az a lényege, hogy bemutassanak tíz olyan hősnőt, akik megérdemelnék, hogy szobrot állítsanak nekik a fővárosban. A Hosszúlépés közössége szavazott, hogy melyik készüljön el először.

„Tavaly nőnapon úgy határoztunk, megmutatjuk a városnak, mennyire fájóan hiányoznak utcáinkról és tereinkről a hősnők szobrai – ma pedig kikerült a városba az első hősnő, Szenes Hanna miniszobra, melyet Kolodko Mihály a Hosszúlépés támogatásával alkotott!” – írják a Facebook-oldalukon. A II. kerület önkormányzata a Széna téren hamarosan állítólag egy nagy szobrot is állít Szenes Hannának.

A lány 1921-ben született asszimilálódott zsidó családban, majd 1939-ben emigrált Palesztinába. Ejtőernyősként csatlakozott a brit hadsereghez 1943-ban, a következő évben pedig Magyarországra küldték azzal a feladattal, hogy megakadályozza a zsidók deportálását. A határon elfogták, és onnantól fogva kínozták. Hozzákötözték egy székhez, ütötték, korbácsolták, de a saját nevén kívül semmit nem volt hajlandó elárulni, még akkor sem, amikor anyja megölésével fenyegették. 44 őszén halálra ítélték árulásért, és sortűzzel kivégezték a Margit körúti katonai fogházban.

Ha még nem futottál bele Kolodko-miniszobrokba, mutatunk hozzájuk egy térképet:

Forrás: Hosszúlépés-Facebook, turizmusonline

Cikkajánló