Nyár végéig nem lehet megzavarni a homokfalakban fészkelő madarakat

Ahová a homokos partfalakat kedvelő partifecskék és a gyurgyalagok már befészkelték magukat, azt a területet nem szabad bolygatni a költési időszak végéig.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park
2023. június 6.

Ahová a homokos partfalakat kedvelő partifecskék és a gyurgyalagok már befészkelték magukat, azt a területet nem szabad bolygatni a költési időszak végéig.

Az afrikai telelésből visszatérő partifecske – hazánk legkisebb fecskefaja–, valamint a színpompás gyurgyalag is előszeretettel alakítják ki költőüregeiket homokbányák, löszfalak oldalaiban vagy bármilyen, függőleges partfalban, még ha az építési területen van is. Április második felétől a madarak akár már százasával is érkeznek, és felkészülnek a fészekrakásra, ilyenkor pedig már a tojásaikon ülnek.

Ezért költési időben, április 15. és augusztus 1. között szigorúan tilos megzavarni őket.

Mind a partifecske, mind a gyurgyalag védett fajok (az előbbi eszmei értéke 50 000 Ft, az utóbbi fokozottan védett, ezért 100 000 Ft); amelyekről a természet védelméről szóló törvény is kimondja, hogy „Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.”

Ahogy arról a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság beszámolt, a madarak természetes fészkelőhelyeiket régebben a szabályozatlan folyók leszakadt partfalai adták, de ezek visszaszorulása miatt egyre gyakoribb, hogy munkaterületeken találják meg a megfelelő helyszínt, ami gyakran konfliktushoz vezet. Egy jó példát is megemlítettek: Kiskunmajsán a Bács-Bau System Kft. telephelyén észleltek a falban megtelepedett partifecskéket, ezért a cég a területet körbekerítette, és ígéretet tett arra, hogy a másodköltéseket is figyelembe véve augusztus közepéig nem bolygatja a területet.

Cikkajánló