A partifecskék akár egy munkagödörbe is beköltözhetnek

Március végén az ország több pontján is megérkeztek már az első füstifecskék, bár ők még csak a korai előfutárok, a többség majd csak ezután érkezik. A partifecskékre is várnunk kell még, de aki építkezik vagy nagy mennyiségű földhalom áll a telkén, az jó, ha felkészül arra, hogy akár egy egész kolónia is megtelepedhet ott pár hónapra.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. április 8.

Március végén az ország több pontján is megérkeztek már az első füstifecskék, bár ők még csak a korai előfutárok, a többség majd csak ezután érkezik. A partifecskékre is várnunk kell még, de aki építkezik vagy nagy mennyiségű földhalom áll a telkén, az jó, ha felkészül arra, hogy akár egy egész kolónia is megtelepedhet ott pár hónapra.

„Évről évre visszatérő madárvédelmi probléma országszerte a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba, építési földhányásokba”— hívja fel rá a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). „Olyan helyekre, ahol éppen ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja.”

Takarjuk le a veszélyes földfalakat

A partifecskék egyik napról a másikra beköltözhetnek a frissen kiásott, alacsony épületalapokba, munkagödrökbe vagy a korábban otthagyott földhalmok leomlott vagy letermelt falaiba. Mint ahogy ez történt például két éve Zebegényben is, ahol a falu felújítás alatt álló strandja fölötti partfalba költöztek be. A munkálatokat azonnal felfüggesztették, a területet körbekerítették, a fecskék sikeresen költöttek, a munkálatok pedig a fiókák kirepülése után, augusztus végén folytatódtak.

A partifecskék védett madarak, és ha beköltöznek valahová, ott – a kolónia védelme érdekében – a munkálatokat azonnal fel kell függeszteni.

„Ez a probléma elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelő helyeket (ennek megállapításához érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét kérni) akár a napi munkavégzést követően, de legalább egy napos munkamegszakítás esetén mindenképp ponyvás takarással tesszük a partifecskék számára érdektelenné” – javasolja az MME.

Európa egyik legnagyobb telepe

A partifecske hazánk legritkább és legkisebb, mindössze 12-13 gramm tömegű fészkelő fecskéje. A legtöbben május elején érkeznek vissza a Szaharától délre fekvő telelőterületeikről. Hihetetlen, de ezek a parányi madarak a fészkelő- és telelőterületek között húzódó, olykor hatezer kilométeres távolságot mindössze 12 nap alatt teszik meg.

Egyhuzamban akár 400-800 kilométert is tudnak repülni.

Hazánk és Európa talán legnagyobb partifecske-telepei a Tokaj feletti Tisza-szakaszon találhatók, ahol több ezer madár fészkel. Itt a folyó évente leharap valamennyit a függőleges partfalból, amivel ideális költőhelyet varázsol ide a fecskék számára, és minden évben frissen omlott fal várja a hazatérő madarakat. És ők ezt egyáltalán nem bánják, mert a költőüregben hemzsegő paraziták miatt egyébként is jobban járnak, ha minden évben új lakhelyen költenek.

Segítsük a fecskéket!

Néhány évtizeddel ezelőtt még a Tisza szakadófalaiban 30 ezer partifecskepár költött, ma 3-5000 párra tehető csak a számuk. A drasztikus csökkenésnek számos oka van. A vonulás már önmagában is sok áldozatot követel, száz fészkelő egyed közül egy átlagos évben 60 madár elpusztul. A klímaváltozás és annak hatásai is feladják a leckét a fecskéknek, de az ember közvetlenül is megnehezíti ezeknek a kis madaraknak az életét. Épp ezért lenne fontos, hogy a megfelelő fészkelőhelyekkel, például a folyómenti szakadópartok megőrzésével, vagy éppen a számukra veszélyeket rejtő fészkelőhelyek eltakarásával segítsük őket.

Egyszerű járókelőként is tehetünk a fecskékért, például azzal, ha veszélyben levő kolóniát, fészket látunk, értesítjük az illetékeseket. Ennek módjáról az MME oldalán lehet tájékozódni.

Cikkajánló