Partifecske- és gyurgyalag-lakótelepet építettek ki Kiskundorozsmán

A kezdeményezés nagyon sikeres lett: 120 pár partifecske és 10 pár gyurgyalag már be is költözött a partfalba.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Mondolo Egyesület
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2021. július 3.

A kezdeményezés nagyon sikeres lett: 120 pár partifecske és 10 pár gyurgyalag már be is költözött a partfalba.

Mivel a partifecskék és a gyurgyalagok a Szaharától délre töltik a telet, minden évben kétszer hatalmas utat tesznek meg, miközben rengeteg veszélynek vannak kitéve. A természetvédelem számára fontos feladat a költőhelyeik biztosítása, amiből sajnos egyre kevesebb van. Április 15. és augusztus 1. között pedig különösen fontos lenne, hogy ezeket a telepeket ne is zavarják földmunkákkal vagy technikai sportokkal.

Mindkét madárfaj homokos partfalakban fészkel. Míg régebben a szabályozatlan folyók szakadásos partfalaiba költöztek be, manapság többnyire homokbányák, dombvidéki löszfalak természetes szakadásait használják, de bármilyen függőleges partfal megfelel nekik, amit a ragadozók nehezen érnek el. Ezt egy nyár után otthagyják, az üregekben ugyanis felszaporodnak a paraziták.

Természetes partfalak ma már csak ritkán keletkeznek, de a mesterségeseket a madarak ugyanúgy szeretik, ezért is jó, hogy az önkormányzatok egyre több helyen alakítanak ki ilyen homokfalakat a számukra. Ez tavaly tavasszal Baján, Bácsalmáson, Bácsbokodon és Mélykúton történt meg, most pedig Kiskundorozsmán, a Mondolo Egyesület jóvoltából.

Cikkajánló