Nyaralók eledele - Így készül a lángos

Valamit nagyon tudhat, ha még negyven fokban is odáig vagyunk érte, és teljesen mindegy, hogy reggel van, vagy este, aki éhes, ezt eszi. A lángos elkészítésének számtalan módja van, de most utánajártunk a legízletesebb tészta titkának.

Szerző:
Lénárt Léni
Fotó:
Gulyás Attila
2016. július 29.

Valamit nagyon tudhat, ha még negyven fokban is odáig vagyunk érte, és teljesen mindegy, hogy reggel van, vagy este, aki éhes, ezt eszi. A lángos elkészítésének számtalan módja van, de most utánajártunk a legízletesebb tészta titkának.

 

Az megvan, amikor egy combosabb 15 km-es túra után beesel a legközelebbi faluba, és a helyi asszonyok a szálláson egy nagy vájdling lángossal várnak? Soha életemben nem esett olyan jól a ropogós, házi tejföllel vastagon megkent, sós lila hagymával megbolondított sült tészta, mint a nyolcvanas évek végén a Bükk hegységben, Répáshután. Ez épp elég volt ahhoz, hogy az idő múlásával bármikor bágyadtra egyem magam ebből a finomságból az ország keleti felétől a nyugatiig, a Balaton-parti sütödék kínálatával megspékelve, ahol egyetlen valamirevaló gumimatracos nyaralást se lehetett elképzelni egy kiadós lángosozás nélkül. Nincs ez másképp ma sem, mert a hétköznapokon, erdő és tópart nélkül is ugyanolyan jó lángosozni egy lepukkant aluljáró büféjében, mint a kofáktól hangos piacon vagy a főváros egyik turistáktól nyüzsgő utcáján, ahol a külföldiek falkákban vadásznak a laktató falatokra az esti bulik előtt és után.

Egy kiadós reggeliként kezdte a karrierjét

Azt ugyan sose fogjuk megtudni, hogy közülük hányan vannak tisztában a magyar lángoskészítés fortélyaival, de az biztos, hogy ükanyáink nem bízták a véletlenre a kalóriákat. Kenyérsütéskor az asszonyok a megkelt kenyértésztából kikanyarítottak egy darabkát, amit kézzel akkorára nyújtottak, mint a sütőlapát feje (kb. 30-35 cm), és a kemence fűtésének utolsó szakaszában, a kemencefenék közepén, a parázson megsütötték. Az étel beszédes elnevezése a 18. század végére datálható, és feltehetőleg arra utal, hogy olyan kemencében készül, amelyben még javában lobog a kenyérsütéshez élesztett tűz. A lángos a régi időkben a család reggelije volt, tetejét sóval, vajjal, zsírral, tejföllel, kapros túróval vagy lekvárral kenték meg, de aki bírta a szagát, alaposan bedörzsölgette fokhagymával is.

 


A tökéletes lángos titka

„A jó lángos titka az, hogy milyen a tésztája. Minden azon múlik” - avatott be minket a lángossütés titkaiba Almási Gábor, az egyik belvárosi lángossütő hely tulajdonosa. „Sokat kell keresni a megfelelő lisztet, ami igazán jó. Én legalább ezer lángost lesütöttem, sokféle liszttel kísérleteztem, mielőtt belevágtam abba, hogy az utcán áruljam. Az átlagtól eltérően ťkenyeresebbŤ változatot szerettem volna készíteni, ami nincs túlkelesztve, nem tocsog az olajban, belül tartalmas, tömör, de kívül ropogós, és nem azért, mert a tészta fele levegő. Ezt az állagot 1/3 kenyérliszt és 2/3 finomliszt keverékével érjük el, a sütéshez sütőolaj és sütőzsiradék keverékét használjuk. A sütés ideális hőfoka, kb. 170-180 ℃, és 2-3 percnél nem tart tovább. Nagyon figyelünk arra is, hogy meddig kel a tészta: fél óráig biztosan pihentetjük. Ha túlkel a massza, akkor inkább kidobjuk, mint hogy rossz lángost adjunk el.” - magyarázza Gábor.

 



Vagány ízek ínyenceknek

Mindenkinek a fantáziájára és a gusztusára bízzuk a lángos ízesítését attól függően, hogy milyen alapanyagok állnak rendelkezésére: a sajtos-tejfölös vagy kapros-juhtúrós verziótól a natúr sózott variációig, a bevállalós, fokhagymával, párolt káposztával, lekvárral cifrázott ízekig mindent ki lehet próbálni. „Mi arra figyelünk a feltéteknél, hogy magyar alapanyagból készüljenek, mint például grillpaprika, házi túró, lekvár - ezt mi magunk főzzük abból a gyümölcsből, aminek épp szezonja van -, de fontos szempont az is, hogy a hagyományos ízvilágtól picikét elmozduljunk. Erre például kiváló a rukkola, amit nagyon szeretnek a vendégek a lángoson, de nagy sikere van a lilahagyma-lekváros-libatepertős változatnak vagy a juhtúrós-grillpaprikás feltétnek is. A lényeg, hogy az ízek harmóniában legyenek egymással. Az előbbi esetében a lágy, édes buké nagyon jó elegyet alkot a roppanós libatepertővel, míg az utóbbinál a pikáns juhtúró jól illik a grillpaprika fanyar, füstös ízéhez. Készülhet töltött változat is, ilyenkor csirkepaprikával, grillkolbásszal vagy húsraguval töltjük meg a felgöngyölt tésztát.”

 

 

Tudtad?

- A bedagasztott tészta a hűtőben kb. 2-3 napig is tárolható lazán bekötött nejlonzacskóban.
- A tésztát vizes kézzel nyújtsd a megfelelő méretűre, mert így könnyebben formázható a massza.
- A lángos tésztája készülhet kefirrel is.
- Mindig bő olajban és nagy edényben süsd a lángost, amiben a tészta nem ragad le a lábas aljára.

 

 

Receptek

 

Alaplángos

 

Hozzávalók (kb. 10-12 darabhoz):
35 dkg kenyérliszt
65 dkg finomliszt
1 csomag élesztő
1 dl étolaj
másfél evőkanál só
ž evőkanál cukor
fél liter víz

 

Elkészítés:
Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, olajat, sót, cukrot, és fél liter vízzel csomómentesre keverjük. Fél órát kelesztjük a masszát, kézzel gombócokat formázunk belőle, amiket kb. 20-25 cm átmérőjű lepényekké nyújtva, forró olajban maximum 2-3 percig sütünk. Ízlés szerint sajttal, tejföllel, fokhagymával és sóval ízesítjük.


Lilahagyma-lekváros-libatepertős lángos


Hozzávalók (kb. 10-12 darabhoz):
35 dkg kenyérliszt
65 dkg finomliszt
1 csomag élesztő
1 dl étolaj
másfél evőkanál só
ž evőkanál cukor
fél liter víz

 

Hozzávalók a feltéthez:
1 kg lila hagyma
másfél dl olívaolaj
kakukkfű ízlés szerint
apróra vágott libatepertő ízlés szerint
negyed kg cukor
só, bors ízlés szerint
2-3 ek. balzsamecet
1 dl vörösbor

 

Elkészítés:
Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, olajat, sót, cukrot, és fél liter vízzel csomómentesre keverjük. Fél órát kelesztjük a masszát, kézzel gombócokat formázunk belőle, amelyeket kb. 20-25 cm átmérőjű lepényekké nyújtva, forró olajban maximum 2-3 percig sütünk. A feltéthez a lila hagymát megpirítjuk az olajban úgy, hogy a cukor rákaramellizálódjon, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet, sót, borsot és balzsamecetet. A pároláskor 1 dl vörösbort is adagolhatunk a hagymához. Az elkészült lekvárt a lángos tetejére kenjük, majd megszórjuk a libatepertővel. Pici rukkolával is tálalhatjuk.
 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2015. augusztusi számában.

 

Ahány ország, annyi lángos

A lángosra sokszor tekintünk hungarikumként. A magyarok többségének egy Balaton-parti nyaralás vagy éppen egy nyüzsgő piac is szinte elképzelhetetlen a sajtos-tejfölös, kelt tésztás finomság nélkül. Ha azonban egy picit körbenézünk a világban, akkor láthatjuk, hogy számos más nemzetnek is megvan a maga lángos specialitása. Nézzük, hogy melyek is ezek.

 

„A török burek” - Cig borek

Kép

 

A török burek, egy hússal töltött batyu, amelyet számtalan verzióban készítenek. Tőlünk délre rétesszerű vékony tésztába csomagolják, azonban létezik olyan verziója is, amelyet a mi lángosunkhoz hasonlóan kelt tésztába töltenek. Ez az úgynevezett cig borek, amely igazából tatár eredetű. Burekkel egyébként rendszeresen találkozhatunk például, ha a horvát tengerparton nyaralunk vagy egy szlovéniai tóban fürdőzünk, nem kell feltétlenül Törökországig mennünk érte.

 

A venezuelai Arepas, azaz kukoricalángos

Kép

 

A lángos- és lepényféléket minden nép a legegyszerűbb ételei között tartja számon. Ahol sok búza van, ott búzalisztből készül, de ahol túlnyomórészt kukorica terem, ott a kukoricalisztet gyúrják össze vízzel, majd sütik ki olajban. Ilyen az arepas, azaz a venezuelai kukoricalepény is, melyet kettévágva, avokádós krémmel, csirkecomb csíkokkal, és durvára vágott friss korianderrel töltenek meg. 

 

Pideli kebap, a nyársra húzott lángos

Kép
 

 

Nemcsak a történelmünk, de a gasztronómiánk is több ponton találkozik a törökökével. A Pideli kebap esetében a nálunk is ismert lángos tésztát húzzák nyársra húsokkal. Utóbbi lehet csirke, marha, disznó, de akár bárány is. Érdemes kipróbálni a nyári grillezéseken, mert nagyon különleges és laktató fogás, amivel elkápráztathatjuk a vendégeinket. Fogyasszunk mellé friss salátát. 

 

Latkesz

Kép

 

A laktesz, egy tradicionális zsidó lángosféle, amely rendhagyó módon inkább édes ízvilágú, hiszen ezt eredendően almaszósszal fogyasztják. A latkesz tésztája a krumplitól lesz ropogós, a pikáns mézzel, rozmaringgal és citrommal ízesített almaszósztól pedig mennyeien ízes és szaftos.

 

Forrás: www.langosvoks.hu 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ehető virágok a tányéron

Fényes, fekete, fanyar - szederszezon

Így süthetsz kenyeret itthon

Mátrai diszkosz - borzalmasan jó kaja 

 

Cikkajánló