Nyárra rendbe hozzák a leégett révfülöpi kilátót

Pont egy éve, 2020 februárjában égett le a Millenniumi-kilátó. Azt ígérik, nyáron már újra a tetejéről csodálhatjuk a Balatont.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Somogyvári D. György (kimelt kép)
2021. február 15.

Pont egy éve, 2020 februárjában égett le a Millenniumi-kilátó. Azt ígérik, nyáron már újra a tetejéről csodálhatjuk a Balatont.

A Fülöp-hegy kilátója tavaly február 13-án kapott lángra, amikor egy nagy vihar során belecsapott a villám. A faszerkezetű toronyrész sokáig fáklyaként égett, és teljesen megsemmisült a tűzben. Az oltás hosszú órákig tartott, mert a tűzoltók csak távolsági vízszállítással tudták feljuttatni az oltáshoz szükséges vizet a hegyre.

A teljes faszerkezet, a lépcsők és a teraszok megsemmisültek, a kőszerkezet viszont ép maradt. „A faszerkezeteket már legyártották, kész az állványozás, rövidesen látványos részéhez érkezik az újjáépítés" – mondta Kondor Géza, Révfülöp polgármestere a Turista Magazinnak. „Nagy siker, hogy alig egy év telt el, de a fedezet a biztosító és a Miniszterelnökség támogatásának köszönhetően teljes egészében rendelkezésre áll." A kivitelezésért a Tetőpont Plusz Kft. felel, a munkálatok előkészítésében és lebonyolításában pedig részt vesz a kilátót egykor tervező Pelényi Gyula testvére, Pelényi Margit építész.

Kondor Géza szerint a munkálatok olyan jól haladnak, hogy még a tervezett június 30-i határidő előtt átadhatják Révfülöp egyik ikonikus jelképét.

Cikkajánló