Veszélyes növénytől szabadították meg a Kis-Balatont

Ha elszaporodik, a trópusi eredetű úszó kagylótutaj leárnyékolhatja a vízfelszínt és lefolyási akadályt is képezhet.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Keszthelyi Televízió / YouTube
Forrás:
Zala Megyei Hírportál
2022. október 19.

Ha elszaporodik, a trópusi eredetű úszó kagylótutaj leárnyékolhatja a vízfelszínt és lefolyási akadályt is képezhet.

Az akvarista körökben és kerti tavak esetében is kedvelt növény néhány hete jelent meg a Kis-Balatonon. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai most gumicsizmát és vízhatlan ruhát húztak, valamint csónakba ültek, hogy felszámolják az úszó kagylótutaj-populációt, és megakadályozzák az inváziós faj további terjedését.

A növény „olyan felszínborítást képes elérni gyors szaporodásával, ami akár 100 százalékban lefedi a víz felszínét, ezzel pedig komoly kárt jelenthet, mivel egyrészt az itteni, hasonló életmódú, őshonos és védett fajok konkurense, másrészt vízminőségi problémákat is okozhat egy ilyen állomány” – olvasható a Zala Megyei Hírportálon Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakmai vezetőjének magyarázata.

Ha túlságosan elszaporodnak az özönnövények, akkor elzárhatják az oxigéntől a vízereket, leárnyékolhatják a vízfelszínt és lefolyási akadályt képezhetnek. Sajnos az inváziós fajok teljes felszámolása nem egyszerű, mert ha egy-egy hajtás vagy gyökérdarab a vízben marad, abból újabb növény fejlődhet, ezért a továbbiakban is nyomon kell követni az állomány alakulását.

Cikkajánló