Önkéntes akció a természetért a Pilis és Visegrádi-hegységben

Ha fontos számodra a természet védelme és szereted az erdőket, ez a felhívás neked szól. Önkénteseket keresnek ökoturisztikai felmérésre a Pilisi Bioszféra-rezervátumban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pilisi Bioszféra-rezervátum
Forrás:
Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
2023. szeptember 11.

Ha fontos számodra a természet védelme és szereted az erdőket, ez a felhívás neked szól. Önkénteseket keresnek ökoturisztikai felmérésre a Pilisi Bioszféra-rezervátumban.

2017-ben a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága (DINPI) és a Pilisi Parkerdő Zrt. (PP Zrt.) nagyszabású kutatásba kezdett annak érdekében, hogy a Pilis és a Visegrádi-hegység látogatóit, turistáit megismerje.

A felmérés folytatásához azonban továbbra is sok önkéntes segítségére van szükség. A terület mérete és a turistautak száma miatt naponta mintegy 50 fő (18 évnél idősebb) összehangolt munkája hozza meg a kívánt eredményt. A látogatottság növekedésével ez a kutatás egyre fontosabb, ezért idén is látogatószámlálást tartanak a Pilisi Bioszféra-rezervátum területén. Ha számodra is fontos a környezetünk megóvása, és ezért tenni is szeretnél, akkor most itt a remek alkalom, ugyanis önkéntesek jelentkezését várják természetvédelmi célú, ökoturisztikai felmérésre.

Az önkéntesek feladata: látogatószámlálás és kérdőíves felmérés lesz a kijelölt pontokon szeptember 29-én és október 1-jén, 8 órától 17 óráig.

A kijelölt helyszínek turistautak mentén találhatóak, többnyire erdei környezetben, lakott területtől legfeljebb 1 km-es távolságban vagy kedvelt kirándulóhelyek közelében. Az önkéntesek, amennyiben igénylik, a PP Zrt. Mogyoró-hegyi szálláshelyén kapnak szálláshelyet és teljes ellátást a vizsgálat időtartama alatt (szeptember 29-én estétől). Szükség esetén innen szállítják el őket a számlálópontokra reggelente, és ide is érkeznek vissza esténként. Aki kedvet kapott a dologhoz, csatlakozhat a csapathoz.

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 17.

Jelentkezni, valamint további részleteket kérni, ezen az e-mail címen lehet: onkentes@dinpi.hu

Bioszféra-rezervátum

A bioszféra-rezervátumok természeti és kulturális értékeket egyaránt őrző területek. Létrehozásuk célja a biológiai sokféleség megőrzése, a fajok, ökoszisztémák és tájak védelme, a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítése, valamint az oktatási, kutatási tevékenységek támogatása. Az 1981-ben létrejött, 27 ezer hektáros Pilisi Bioszféra-rezervátum magába foglalja az egész Pilis, valamint a Visegrádi-hegység területét.

Cikkajánló