Önkénteseket keresnek özönnövények visszaszorításához az Upponyi-hegységben

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén is egyre nagyobb gondokat okoznak az inváziós növényfajok. Különösen a bíbor nebáncsvirág, amelynek gyérítéséhez önkéntesek jelentkezését várja a nemzetipark-igazgatóság, a segítséget ajándékkal jutalmazzák.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Schmotzer András / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. július 25.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén is egyre nagyobb gondokat okoznak az inváziós növényfajok. Különösen a bíbor nebáncsvirág, amelynek gyérítéséhez önkéntesek jelentkezését várja a nemzetipark-igazgatóság, a segítséget ajándékkal jutalmazzák.

Legyen Ön is aktív természetvédő! programot indít a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Olyan természetszerető önkéntesek jelentkezését várják, akik segítenének a nemzetipark-igazgatóság működési területén lévő inváziós növényfajok visszaszorításában.

Az aktuális „szépséges szörnyeteg” a bíbor nebáncsvirág, amelynek virágzása július 24. és augusztus 11. között várható, és amely leginkább a Tarna-Lázbérci Tájegységben, a Csernely-patak mentén a forrásvidéktől a Lázbérci-víztározóig, Nekézseny és Uppony községek közti szakaszon elterjedt. Ebben az időszakban két alkalommal hirdetnek önkéntes programot, a segítséget pedig díjazzák.

Két időpontra lehet jelentkezni.

1. időpont: 2023. július 29. 8.00 – 12.00

2. időpont: 2023. augusztus 5. 8.00 – 12.00

A találkozás mindkét nap az upponyi focipálya mellett lesz, védőkesztyűt a szervezők biztosítanak, majd kézzel húzzák ki az önkéntesek a növényeket a talajból. A jelentkezők Baráth Zoltán természetvédelmi őr vezetésével vehetnek részt az inváziós bíbor nebáncsvirág gyérítésében.

Az eseményre előzetes regisztráció szükséges az alábbi ímélcímen: HakFlora@bnpi.hu; a résztvevők számának megjelölésével és a választott program dátumával. Tárgy: „nebáncsvirág”.

Akik részt vesznek valamelyik napon, garantált ajándékot kapnak. Névre szóló oklevél a jutalom a munkájukért, amely tíz százalék kedvezményt biztosít a Bükki Csillagdában a helyszíni jegyvásárlás árából.

Mi a baj a bíbor nebáncsvirággal?

A bíbor nebáncsvirág a Nyugat-Himalája mérsékelt, csapadékos éghajlatú térségeiben és Kelet-Indiában őshonos. Európába dísznövényként, illetve mézelő növényként hurcolták be. Sűrű állományokat képez, elnyomja az eredeti lágyszárú növényzetet, teljesen átformálva az érintett ökoszisztémát. A természetközeli ártéri erdők spontán regenerálódását, megújulását és a szabályozott vízfolyások mesterséges rehabilitációját is akadályozza, ezáltal jelentős gazdasági károkat okoz. Sekélyen gyökerezik, a talajból könnyen kifordul, így nagyobb állományai veszélyeztethetik a partok stabilitását is. Letöredezett szárrészei vízfolyások segítségével szállítódhatnak, könnyen meggyökeresednek. A bolygatás kedvez terjedésének.

Cikkajánló