Önvédelmi oktatás és Pánikgomb a futó nők biztonságáért

A 12. kerület a főváros legzöldebb kerülete. Az itteni erdők és parkok kedvelt edzőterepek a futók körében. A sportoló nők biztonsága érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat két programot is elindított.

Szerző:
hegyvidek.hu
Fotó:
hegyvidek.hu
Lánczi Péter
2019. április 14.

A 12. kerület a főváros legzöldebb kerülete. Az itteni erdők és parkok kedvelt edzőterepek a futók körében. A sportoló nők biztonsága érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat két programot is elindított.

A kerületben három futókör is van, a Városmajorban, a Normafán és a Gesztenyés kertben. Mindhárom pálya a legmodernebb, kiváló minőségű öntött gumi burkolatot kapta. A Normafán intelligens lámparendszer is működik, akkor kapcsol erős fokozatra, amikor érzékeli a közeledő futót.

 


A Hegyvidék egyébként biztonságos kerületnek számít, hogy ez a jövőben is így maradjon, arról az önkormányzat próbál gondoskodni, két programot is elindított az aktívan sportolók védelme érdekében. A három alkalmat magában foglaló, nőket tanító önvédelmi oktatást és a Pánikgomb mobiltelefonos applikációt


Az első önvédelmi óra teltházas volt, több mint ötvenen vettek részt, ezért a következő két alkalmat már a balett teremből a fedett műfüves pályára költöztetik, ott ugyanis lényegesen többen elférnek. Az oktatáson először az ütések, rúgások kivédését, majd a fogásokból szabadulást, végül a biztonságos esési technikákat és a gyors földről felkelést tanítják meg a résztvevőknek.

 


Az új mobiltelefonos applikáció, a „Pánikgomb” nemcsak az egyedül futó nőknek, hanem azoknak is ajánlott, akik eldugottabb helyeken laknak, vagy sokat mozognak erdős szakaszokon. Az androidos és IOS operációs rendszerrel egyaránt együttműködő ingyenes alkalmazáson keresztül mindössze két gombnyomással lehet riasztani a Hegyvidéki Rendészetet. A 12. került közigazgatási határain belül működő rendszer a segélykérő helykoordinátáit is elküldi (ehhez előtte be kell kapcsolni a telefonon a GPS-t), így a rendészek tudják majd, hogy honnan érkezett a hívás. Sőt további három telefonszám is beállítható, ezekre segélykérő SMS-t küld a telefon, miközben erős szirénázó hangot ad ki, egyfajta elrettentésként.


Kapcsolódó cikkek:

Már kardióösvény is van a Normafán

Óriás fákra vadásztunk a Normafán

Bontás előtt még utoljára bejártuk a Normafa kísértetszállóját

Az Ördög-oromtól az Apáthy-szikláig, avagy fehérben a zöld

Cikkajánló