Országszerte nő az erdőtűz kockázata

Az erősödő felmelegedés miatt már májusban elkezdődött az erdőtűzszezon. Jelenleg Bács-Kiskun és Csongrád megyében van tűzgyújtási tilalom, de ez a várható időjárás függvényében változhat. 

Szerző:
Nébih sajtóközlemény
Fotó:
123rf.hu
Pálvölgyi Krisztina/TM
2018. május 8.

Az erősödő felmelegedés miatt már májusban elkezdődött az erdőtűzszezon. Jelenleg Bács-Kiskun és Csongrád megyében van tűzgyújtási tilalom, de ez a várható időjárás függvényében változhat. 

A tűzgyújtási tilalmat a várható időjárás, az erdei biomassza állapota és az elmúlt időszak tűzesetei alapján, minden nap megyénként jelölik ki a NÉBIH erdészeti igazgatóság és a Katasztrófavédelem szakemberei. Az új rendszer célja, hogy csak a feltétlenül indokolt ideig legyen lerendelve tűzgyújtási tilalom az egyes területeken. Segítségével időjárási változás esetén gyorsabbá válik a tilalom elrendelése és visszavonása.

 

 

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a Nébih FIRELIFE Erdőtűz Megelőzési Programjának honlapján vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatunk. Az áttekintő térképre kattintva közvetlenül is elérhető interaktív erdészeti térképen kikereshetjük a lakóhelyünket vagy a tervezett kirándulási helyet, illetve a környékén található erdőterületek beazonosíthatók a térkép segítségével. A térkép piros színnel a megtekintés napján hatályban lévő tűzgyújtási tilalmat mutatja.

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. Emellett a tűz sokszor a szomszédos területekről terjed át az erdőre, így mindenhol fontos az elővigyázatosság.

 

 

Mától Bács-Kiskun és Csongrád megyében lépett érvénybe a tűzgyújtási tilalom, így ezekben a megyékben a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon tilos a tűzrakás. Sőt, lehetőleg a tilalommal nem érintett belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet ebben az időszakban, mert a felszálló izzó zsarátnokokat a szél több száz méterre repítheti, hamuvá változtatva a környékbeli erdőket. Inkább részesítsék előnyben az elektromos grillsütőket, ha ez nem áll módjukban, akkor pedig minél kisebb tüzet gyújtsanak a kertjükben! Fontos továbbá, hogy a szabadban dohányzók minden esetben használják a hamutartót, mert az eldobott cigarettacsikk percek alatt képes meggyújtani a kiszáradt aljnövényzetet.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ilyenkor kap legkönnyebben lángra az erdő

Így kerüld el az erdőtüzet!

 

Cikkajánló