Összeomlott egy híd, a darabjai a Fehér-Körösön Magyarország felé tartanak

Gyulán pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el, mert a román oldalon megrongálódott gyulavarsándi híd gerendái a Fehér-Körösbe hullottak, és a folyón elindultak Magyarország felé.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Bujdosó Szabolcs / KÖVIZIG
Forrás:
MTI
2023. június 8.

Gyulán pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el, mert a román oldalon megrongálódott gyulavarsándi híd gerendái a Fehér-Körösbe hullottak, és a folyón elindultak Magyarország felé.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) közleményt adott ki az MTI-nek, hogy harmadfokú készültséget rendeltek el Gyulán a leszakadt gyulavarsándi híd miatt. A híd darabjai a román oldalon a Fehér-Körösbe estek, és Magyarország felé úsznak.

Mint írták, a korábbi években volt már példa arra, hogy ilyen alkalommal a sodródó gerendák, és az azokból kiálló vasak megrongálták a gyulai duzzasztóművet, ezért azonnal intézkedtek. A duzzasztómű tömlőjéből kiengedték a vizet, megnyitották az úgynevezett fenékleürítő műtárgyat és megszüntették a duzzasztást. A gyulai tájzsilipet lezárták. A gyulai duzzasztóhoz és a gyulavári híd alá fénytornyokat telepítettek. Az intézkedések idejére pontszerű harmadfokú készültéséget rendeltek el a Fehér-Körös határszelvénnyel érintett őrjárásaira, illetve állandó 24 órás ügyeletet és figyelőszolgálatot szerveztek.

Jelenleg a partról és a vízről is figyelik az esetlegesen érkező híddarabokat, és kiterelik azokat a Fehér-Körös partjára – áll a közleményben. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a román vízügyi szakemberekkel, és amennyiben szükséges, akkor a gyulavári híd alá terelőművet telepítenek, hogy megfogja a híd darabjait.

Gyulavarsánd a gyulai határ után közvetlenül az első romániai település, ahol megtalálható a valamikor szebb időket élt különleges és ritka fahíd. Ez a meglehetősen rossz állapotban lévő híd omlott most össze.

Cikkajánló