Öt nagyobb madármérgezéses esetben nyomoz jelenleg a rendőrség

Egy éve történt minden idők legnagyobb madármérgezése Turán, ennek alkalmából összefoglaló jelent meg a hasonló magyarországi esetekről. Itt tartunk most a mérgezések visszaszorításában.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
MME Sajtóközlemény
2022. augusztus 29.

Egy éve történt minden idők legnagyobb madármérgezése Turán, ennek alkalmából összefoglaló jelent meg a hasonló magyarországi esetekről. Itt tartunk most a mérgezések visszaszorításában.

Sok barna rétihéja, fokozottan védett rétisas, barna kánya és hamvas rétihéja hullott el mérgezésben tavaly nyár végén Turán. Az ügyben mai napig zajlik a nyomozás és az információgyűjtés a Nemzeti Nyomozó Irodában. A csalétkekbe betiltott növényvédőszert raktak, elképesztően magas koncentrációban, egyes csalikban a 6000 mg/kg értéket is meghaladta, a tetemekből pedig 60 mg/kg-os dózist mutattak ki.

Ez azt is jelenti, hogy csak a szerencsén múlt, hogy emberi életet nem követelt az eset.

Mi a helyzet idén?

2022 első felében kevesebb mérgezéses eset történt, bár május közepén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hollók és vetési varjak mellett két parlagi és egy rétisas hullott el mérgezésben. Míg azonban tavaly tizennyolc esetet tártak fel, idén „csak” négy esetben bizonyosodott be, hogy illegális pusztítás történt.

Előrelépés, hogy az országgyűlés tavaly decemberben megszavazta a 2021. évi CXXVIII. törvényt, amely alapján szigorodtak a mérgezéses bűncselekményekkel kapcsolatos szankciók. Az állatkínzás (Btk. 244) és a természetkárosítás (Btk. 242) esetében is külön esetnek számít a méreggel elkövetett bűncselekmény, és a tevékenység előkészülete is büntethetővé vált.

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és az Országos Vadászati Védegylet gondozásában cikk jelent meg a Nimród vadászújságban „Felhívás a vadon élő élővilág védelmében” címmel, amelyben a vadászatra jogosultak figyelmét hívják fel arra, hogy tegyenek meg mindent a mérgezések megelőzése érdekében, és az OMVK a hivatásos vadászok kötelező éves továbbképzésének központi témájává is választotta a problémakört.

Míg külföldön mostanában is születtek elmarasztaló ítéletek mérgezéses ügyekben, hazánkban utoljára 2016-ben hoztak jogerős ítéletet.

Jelenleg öt kiemelt ügyben nyomoz a rendőrség



Cikkajánló