Panorámás múltidézés a Keszthelyi-hegységben

A Balatontól a pálosok forrásáig, a mediterrán hangulatú karsztbokorerdőtől a zord bükkösig, a Szent Mihály-dombtól a Szent Miklós-völgyig tart kétnapos túránk e sokarcú dolomittömbben.

2023. november 4.

A Balatontól a pálosok forrásáig, a mediterrán hangulatú karsztbokorerdőtől a zord bükkösig, a Szent Mihály-dombtól a Szent Miklós-völgyig tart kétnapos túránk e sokarcú dolomittömbben.

Ahány oldala, éppen annyi arca van a Keszthelyi-hegységnek, ráadásul a most bemutatott, egységes dolomittömbtől északra található, attól elkülönülő, de a Keszthelyi-hegységhez tartozó egykori vulkánok roncsairól, a Tátikáról és a Kovácsi-hegyről, valamint a Rezi várát hordozó Meleg-hegy dolomittömbjéről most nem is esik szó.

A legtöbb tekintet értelemszerűen dél felől, a Balaton irányából esik e zárt erdőségre: a kabócazajos nyárból nézve meglehetősen mediterrán hangulat uralkodik a hosszan emelkedő hegyoldalakon. Szigliget felől autózva viszont szinte nekimegyünk a hegység keleti, Balatonederics feletti, kifejezetten meredek és látványos letörésének, amely mintha a hegységnek a Tapolcai-medence tanúhegyeinek merész formáira adott, festői válasza volna.

Északon már a Bakony vadregényességét idézik a Vállus feletti, meredek hegyoldalak.

A Keszthelyről Várvölgy felé tartó országútról ugyanakkor sokkal sivárabb kép bontakozik ki, bár talán az utat kísérő bálványfák és a telepített fenyvesek (régebben) innen jól látható sokasága is hozzájárul ehhez az képhez. Mert ha bemerészkedünk a Keszthelyi-hegység mélyébe, biztosan rácsodálkozunk, hogy mennyivel több ez a táj a kinek csábító, kinek lehangoló feketefenyvesek egyébként eltűnőben lévő látványánál.

A Keszthelyi-hegység e zárt tömbje szinte teljes egészében abból az üledékes kőzetből épül fel, amely a 220 millió évvel ezelőtt Afrika partjainál hullámzó Tethys-óceánban keletkezett. A lefűződő tengeröböl egyre töményebb tengervizéből már nem mészkő, hanem dolomit vált ki egy idő után. A hegységképződés során szigetként kiemelkedő tömb szegélyét a Pannon-tó nyaldosta később, a szüntelen hullámzás faragta ki a hegység meredek falait. Aztán az erózió gondos munkája következtében a Pannon-tó által lerakott üledék is nagyrészt lepusztult, kivéve a tájat uraló és a csodálkozó tekinteteket vonzó tanúhegyek kemény bazaltsapkája alatt. Az egyben maradt, rideg dolomittömb is jórészt dacolt az idővel, annak keleti oldala legalábbis lapos hátakban, fennsíkban tetőzik. Azért a külső erők máshol megdolgozták a Keszthelyi-hegységet is, így jöttek létre a déli és a nyugati oldal keskeny hátai és széles völgyei.

A letűnt téli világ emléke a Szent Mihály-dombon

Túránkat a Keszthelyi-hegység előfutárának számító, mindössze 136 méter magas Szent Mihály-domb kiugró sziklaszirtjén és a tetején álló kápolna különleges történetével kezdjük. A dombon már a tatárjárást követően kis vár épült a leletek tanúsága szerint, de a ma látható kápolna építésének állítólagos története egy összetöredezett jégtáblákkal, rianásokkal teli, ma már jórészt ismeretlen Balaton képét eleveníti fel.

A történet szerint 46 halász ment ki a jégre halászni, a viharban azonban hatan a vízbe esve életüket vesztették, de a többieket szerencsés módon a partra sodorta a szél a jégtáblán.

„A jó Isten segedelmével 40 ember egy jégdarabrul megmenekült – 1739” állította az 1964-ben történt restaurálás során eltűnt fogadalmi kép. Ekkor derült ki, hogy a kápolna nem 1739-ben és nem a hálás megmenekülők által épült, mint ahogyan a fogadalmi kép alapján azt gondolták, hiszen a munkálatok román stílusú ablakokat is feltártak, nem is beszélve az akkor megtalált freskótöredékről, amely szerint a kápolna 1622-ben már állt.

Még ha nem is a jégről megmenekülő emberek építtették, ez a hely mindenképpen izgalmas. Alattunk a hatalmas víztükör, a kis kikötő és a kemping már zárva, így a part menti fákon trónoló nagy kárókatonák perlekedése és a vetési varjak válaszul megfogalmazott károgása tölti be a bágyadt őszi délutánt. A „hegy” és a tó találkozása a Tihanyi-félsziget nyugati partján vezető turistaút egyedi hangulatára emlékeztet. Csak itt több a misztikum, főleg azért, mert a kápolna körüli sírkert egészen az 1950-es évekig a vonyarcvashegyiek temetkezési helye volt.

Karszt, bokor, erdő

Balatongyörökre átsétálva elbúcsúzunk a „Magyar-tengertől”, legalábbis annak közelségétől, a széles körben ismert Szép-kilátó feletti hegyoldal két impozáns kilátóját vesszük célba, s nem mellesleg egy üdvös természetvédelmi történetbe csöppenünk.

A Bélapi-pihenőt elhagyva az lehet az érzésünk, hogy a kezdetben gyönyörű, szellős tölgyesben, majd kifejezetten sűrű, áthatolhatatlan bokorerdőben vezető sétányt úgy marták be valami géppel a felszínbe és az erdőbe.

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, bár szemünket nem tudjuk levenni a cserszömörce teljesen egyedi, zöldből vörösre átizzó lombjáról, amelynek látványa jó darabon kíséri utunkat. A cserszömörce amúgy kulcsszereplő ebben, az út mellett a szemünk láttára kibontakozó történetben, őszi lombszíneződése pedig elsőrangú természeti látványosság, amelyért kifejezetten érdemes ősszel túrázni errefelé.

A dolomit a hőingadozás hatására igen jól aprózódik, cserébe mállása meglehetősen lassú, ezért csak vékony és sérülékeny talajréteg tud rajta kialakulni. A kőzetre eredetileg oly jellemző kopárokat sekély talaj, de hihetetlenül fajgazdag sziklagyepek borították (a növényfajok száma egy háborítatlan dunántúli karsztbokorerdőben akár a 300-at is meghaladhatja), majd jött az ember, és egyre nagyobb legelők hasítottak bele a domboldalakba. Nem csoda, hogy az erózió gyorsan megjelent a helytelen tájhasználat következtében, az itt jellemző északias szelek pedig a felkapott murvás port többek között a Balaton északi partján akkoriban kibontakozó üdülőtelepeken terítették szét. Így hát a környék sorsát szívükön viselő Festeticsek a Dél-Európában és Kis-Ázsiában honos feketefenyővel ültették tele a hegyoldalt, hogy megálljt parancsoljanak a pusztulásnak, majd a telepített fenyvesek aránya tovább növekedett a 20. században, amikor meg a fűrész által nem kímélt őshonos molyhostölgy- és virágoskőris-állományok helyébe ültették a messziről érkezett fákat. Akkoriban úgy gondolták, hogy a feketefenyő dús tűavarja jelentősen növeli a talaj humusztartalmát, de ezt tudományos vizsgálatok később nem bizonyították. Érdemes felidézni azonban a szőlőmunkások képét, akik a kopárokon ásott ültetőgödrökbe puttonnyal hordták fel telente nemcsak a csemetéket, hanem a termőföldet is.

Csakhogy a Bélapi-pihenőtől megközelíthető Bél Mátyás-kilátó, valamint a kissé fentebb elhelyezkedő Batsányi-kilátó környékén (és általában az egész hegységben) a feketefenyő egykorú, más fajokkal nem elegyes, zárt lombkoronaszintű – vastag, lassan lebomló tűlevélszőnyege miatt nem mellesleg gyúlékony – állományai mára erősen megfogyatkoztak. Mit történhetett? A 20011-es és a 2012-es év aszályos időjárása erősen legyengítette a fákat, amelyek ezáltal fokozottan érzékenyekké váltak a különböző kórokozókkal szemben. A fenyőszáradás több mint 2000 hektárt érintett, elsősorban a turisták által is járt helyszíneken, s a több kilátónál is látható információs táblák szerint valóban a hegység nyugati oldala volt jobban érintett. Az erdészet ezért közbeavatkozott: a 2016 nyaráig folytatott, drasztikus kitermelések célja a továbbfertőződés és a tűzveszély csökkentése, valamint a faanyag kimentése volt.

És mint valami szép mesében, a telepített állományok egyre inkább természetközeli erdőknek adják át helyüket, ami mögött persze a szakemberek kemény munkája is áll (hogy mást ne említsünk, például az özönnövények terjedésének megfékezése).

A kilátóba vezető út mellett tehát annak a csodának lehetünk szemtanúi, hogy miként verődik fel a virágos kőris és az alacsonyra növő molyhos tölgy, az itt honos karsztbokorerdő társulásalkotó fajai.

A kilátóba vezető út mellett tehát annak a csodának lehetünk szemtanúi, hogy miként verődik fel a virágos kőris és az alacsonyra növő molyhos tölgy, az itt honos karsztbokorerdő társulásalkotó fajai. A következő évtizedekben remélhetőleg legszebb hazai erdeink egyike és a Balaton-felvidék egyik legértékesebb ökoszisztémája jön itt létre: a cserszömörcés karsztbokorerdő aránya a korábbi 2-3%-ról várhatóan 20–40%-ra emelkedik. A kilátókból elénk táruló, tanúhegyekkel tűzdelt balatoni látványt viszont nehéz is, meg nem is kell leírni. Kötelező viszont megnézni.

Tölgyesek uralta, tájválasztó magaslatokon

Érdemes még megjegyezni, hogy a Keszthelyi-hegység kilátóit a Bakony és a Balaton-felvidék turistairodalmának egykori szerzőjéről, a Balatoni Múzeum néhai igazgatójáról elnevezett (Darnay-Dornyai Béla) út is felfűzi. Mi azonban a Batsányi-kilátóból nem e tematikus út D betűit követjük, hanem a kilátóból is jól látható zárt erdőség, a dolomittömb belseje felé vesszük az irányt, mert a hegység átfogó képét akarjuk megismerni. A Márványkőfejtő-hegy felé tartva a domborzattal együtt a növényzet is megváltozik. A cserszömörce egyre inkább elmarad, a hegytető gyönyörű rétjét még öreg tölgyek vigyázzák, de a meglepően lapos hegyháton már a tűzvédelmi irtást követik a vadvédelmi kerítéssel elzárt cseres-tölgyesek között haladó, éppen ezért kissé egyhangú turistautak. E monoton szakaszon a térképet böngésszük, amely segítségével fény derül arra, hogy az ősi ákosházi Sárkány családról elnevezett Sárkány-erdő víznyelőket és tekintélyes barlangokat is rejt. Köztük Magyarország tizedik leghosszabb barlangját, a fokozottan védett Csodabogyós-barlangot, amely overallos túrák keretében látogatható, nevét pedig nem különleges alakú cseppkövekről, hanem egy örökzöld cserjéről, a környékre jellemző szúrós csodabogyóról kapta. A barlang óriási hasadékai már nem a dolomitot, hanem a felső triász edericsi mészkő rétegeit tárják fel.

Aztán a táj ismét változik. A Boncsos-tető mellett leereszkedünk a Büdöskúti Arborétumhoz, de előtte, a Kígyós-völgyben már olyan elegyes bükkerdőre csodálkozhatunk rá, amely bármelyik bakonyi völgy büszkesége lehetne.

Az arborétumnak hívott hely egy tujákkal, fenyőkkel, vörös tölggyel és őshonos fajokkal vegyes erdőrészlet, alatta a Büdöskúti-pihenő kifejezetten hangulatos tisztásával és esőbeállóval.

Vizet viszont sajnos vinnünk kell magunkkal, a közeli, egykoron a hegység legmagasabban fekvő forrásának számító Büdös-kút ugyanis már csak természetes módon szivárog. A vízszint csökkenésének legfontosabb tényezője egyébként a nyirádi bauxitbányászat volt. A réten álló, rendkívül hangulatos Büdöskúti erdészháznál (vadászháznál) régebben komoly élet zajlott, a Festeticsek szelídített vaddisznókondát tartottak itt.

A Büdöskúti-pihenő feletti, 409 méter magas Pad-kő tetején álló, 2015 nyarán átadott, 19 méter magas kilátóból bontakozik ki leginkább hazánk egyik legkisebb hegységének arculata. Kelet felé a masszív hegyhát rajzolódik ki, délen és nyugaton viszont a hosszanti gerincek látszanak, amelyek zegzugosan ereszkednek alá a Balaton síkja felé. És innen nézve igen látványosak az északi hegyek mögött feltűnő bazaltplatók tömbjei, a Kovácsi-hegy és a Tátika erdőkkel takart masszívuma.

Múltidézés a bükkösök árnyékában

Vállusra való ereszkedésünk már egyértelműen a Bakony hangulatát idézi, az északi oldalban egyre inkább a bükk válik uralkodóvá. Először az ország talán egyetlen, az erdő mélyén megbúvó katonai kutyatemetőjét érintjük. A környező települések által 2010-ben rendbe rakott temetőben 12 négylábú nyugszik, akik életükben a Görbe-tetőn korábban üzemelő, civilek elől elzárt, légvédelmi szerepet is betöltő katonai átjátszóállomáson teljesítettek szolgálatot (a ma is látható tornyon csak kereskedelmi antennák vannak). A kiképzett ebek a kerítéseket őrizték futóláncon, és fontos volt, hogy vadakra ne, csak a közeledő járművekre és emberekre jelezzenek.

Kissé lentebb belépünk a Szent Miklós-völgy szentélyébe, majd pár perc alatt meg is érkezünk az egykori Vállusszentmiklós pálos kolostorának romjához, amelyből ugyan nem sok minden látszik már, de története annál izgalmasabb.

Alapításának ideje és alapítója nem ismert, első említése „csak” 1429-ből származik, ugyanakkor az ásatások során megtalált, az 1240-es évek végén vert bécsi fillér jóval korábbi alapításra enged következtetni.

A cseréptöredékek és könyvkeretek mellett többek között találtak itt a közeli forrásnál kialakított halastavaknál használt vashorgokat is. A minden bizonnyal önellátó kolostor 1520 körül néptelenedett el. Bár a kövek nagy részét elhordták, a romok állítólag még a 20. század elején is egyértelműen láthatók voltak. A hagyomány szerint pedig egy nagy áradás innen görgette le a vállusi templomban található, helyi homokkőből faragott Mária-szobrot.

A kolostor alapításának szempontjából kulcsfontosságú Szent Miklós-forrást szintén megtépázta az idő vasfoga, az ember nem szűnő tájátalakító tevékenysége, sőt valószínűleg az aszály is. A bővizű forrás még a szerzetesek halastavait is táplálni tudta, de a nyirádi bauxitbányászat ennek a vízhozamát is jelentősen lecsökkentette. A helyiek szerint eddig folyamatosan működött forrás azonban most nem működik, a víz a csorgó mellett szivárog. Lehetséges, hogy az aszály miatt időszakosan kiszáradt forrás járatai eltömítődtek, majd az újra beinduló víz más utat talált magának?

Igazán hangulatos patakvölgyben érjük el Vállust s a határában álló, pár méteres Vadlány-likat. Ez egy újabb különlegessége a Keszthelyi-hegységnek, hiszen a hazánkban található négy, a szerelmi bánat miatt az erdőkbe elbujdosó, fiatal hajadonokról elnevezett barlang mindegyike itt található (Kovácsi-hegy, Gyenesdiás, Rezi és Vállus). De ez a völgy emlékezik meg arról is, hogy Festetics Tasziló az itt kiépített erdei kisvasúton szállíttatta el a Büdös-kúti-erdő öreg bükkjeit.

A leghangulatosabb ponttól a legnépszerűbbig

A kilátókért rajongók számára kötelező program a 380 méter magas Láz-tető északi oldalában 2014-ben épült, 16 méter magas kilátó felkeresése is, ahonnan a Keszthelyi-hegység kevésbé ismert északi oldalát pásztázhatjuk végig tekintetünkkel. A Büdöskúti Arborétumhoz visszakapaszkodva a hegység legeldugottabb pontját, az Öreg-Szék-tetőt vesszük célba, mivel ottjártunkkor a 2002-ben újraépített Berzsenyi-kilátó nem volt látogatható.

Magára a csúcsra egy táblával jelzett kis kitérővel érünk fel, ahol méltó búcsút vehetünk a hegység vadabb arculatú, északi részétől.

Egész túránk legdurvább ereszkedését követően a 2005-ben felújított Hatlábú pajtához, a kezdetben az erdőmunkások, később a turisták által használt pihenőhelyhez érkezünk le.

Innen már csak pár lépés a Nagy-mező, a környékbeliek kedvelt kirándulóhelye, illetve a felette álló Festetics-kilátó, ahonnan elsősorban a Keszthelyi-öbölre nyílik széles panoráma. A szemet azonban az erdőség őszi színkavalkádjába ékelt fehérség is vonzhatja: a pihenőhelytől dél felé, jelzetlen úton érhetjük el következő megállónkat, a Gyenesdiás feletti híres, az 1990-es évekig művelt dolomitbányát, ahol a méteres mélységű eróziós barázdák élő terepasztalként mutatják be a dolomitfelszín gyors pusztulását.

A Gyenesdiás feletti Vadlány-liknál, egy meglehetősen jellegzetes helyszínen végződik múltfeltáró túránk. A 20. század elején ugyanis az eredetileg hévizek által oldott, valamint a szélerózió által is megmunkált barlang környéke fátlan volt, az erodált domboldalban kecskék legeltek. Az bizonyos, hogy a barlang jelenlegi méretét az emberkéznek köszönheti, de hogy a Keszthelyi-hegység mitikus lényei, a szerelmi bánat miatt az erdőkbe elbujdosó fiatal hajadonok vájták-e azt ki, az valószínűleg mindörökké titok marad…

A cikk a Turista Magazin 2022. novemberi számában jelent meg.

Cikkajánló