Egy rejtélyes kutyatemető az erdő mélyén

A Keszthelyi-hegység északi részén, a Szent Miklós-völgy tetején bukkantunk rá az árnyas fák alatt található különleges sírkertre.

2023. október 24.

A Keszthelyi-hegység északi részén, a Szent Miklós-völgy tetején bukkantunk rá az árnyas fák alatt található különleges sírkertre.

„Itt nyugszik Vulkán kutya őrnagy, kit szolgálatteljesítés közben vandál személyek orvul meggyilkoltak” - olvasható a megdöbbentő felirat a legrégebben elhunyt kutyát takaró síremléken, hiszen a hős négylábú 1973 és 1976 között teljesített szolgálatot a szomszédos Görbe-tetőn. Sőt, a helyi legendárium azt az állítólagos történetet is őrzi Vulkánról, miszerint egy fagyos napon egy eltévedt katonát saját testmelegével melegített, így védve meg őt a megfagyástól.

A különleges temető helyének magyarázata az, hogy a szomszédos Görbe-tetőn korábban a civilek elől szigorúan elzárt, légvédelmi szerepet is betöltő katonai átjátszó állomás működött (ma csak kereskedelmi antennákat találunk itt) és az emberek hű társai itt teljesítettek szolgálatot. Ez a járőrözés mellett leginkább azt jelentette, hogy a kerítéseket őrizték, és fontos volt, hogy vadakra ne, csak a közeledő járművekre és emberekre jelezzenek.

Az erdő mélyén megbúvó, a Büdöskúti-pihenőtől a Z sáv jelzésen megközelíthető, a környező települések által 2010-ben rendbe rakott katonai kutyatemetőben 12 négylábú alussza örök álmát.


Cikkajánló