Picur már elhúzott melegebb éghajlatra

Az augusztus közepén érkezett váratlan hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelőterületek felé. Azóta nem csupán a szakemberek, hanem a gólyabarátok is nagy figyelemmel kísérik a műholdas jeladóval ellátott fehér gólyák vonulását.

Szerző:
Greenfo
Fotó:
Frank Douwes
shutterstock.com
2014. szeptember 1.

Az augusztus közepén érkezett váratlan hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelőterületek felé. Azóta nem csupán a szakemberek, hanem a gólyabarátok is nagy figyelemmel kísérik a műholdas jeladóval ellátott fehér gólyák vonulását.

Néhány gólya valószínűleg jóval az Egyenlítő alatt is kóborol majd

 

A Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársai a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” című magyar-szlovák program és az „Északi Gólyahír” projekt keretében 14 fehér gólyát láttak el GSM-alapú jeladóval, köztük egy megkülönböztetett figyelemmel kísért, Picur névre keresztelt kisgólyát.
Picur a májusban félárván maradt nagyhalászi gólyafiókák egyike. A felső-szabolcsi kisvárosban a református templom tornyán elhelyezett webkamera 2008 óta közvetíti egy, az egész világon megcsodált gólyacsalád mindennapjait. Idén négy fióka született az itteni fészekben, ám az egyik szülő áramütés következtében elpusztult.


A tragédia után az MME munkatársai villámgyorsan cselekedtek a kicsinyek életben maradásának érdekében. Az akkor néhány napos madarakat kimentették és a Nyíregyházi Állatparkba vitték, ahol előkészített fészek, infralámpa és élelem várta az állatokat. Nevelésükben az állatpark mellett a Hortobágyi Nemzeti Park Górés tanyai repatriáló állomása is segített. Az MME munkatársaira ezt követően újabb nagy feladat várt, ugyanis úgy döntöttek, hogy Nógrád megyébe - ahol ekkor már javában tartott a gólyagyűrűzés - adoptálják a négy árvát. E felelősségteljes megoldás kivitelezésére Papp Ferencnek, az „Északi Gólyahír” programkoordinátorának vezetésével négy olyan fészket választottak, ahol az adoptálás után is rendszeresen tudták figyelni a kisgólyák életét, szükség esetén pedig könnyen beavatkozhattak volna. Beavatkozásra azonban a szakemberek örömére nem került sor. A négy madarat június 10-11-én helyezték „nevelőszülőkhöz”, akik minden fészekben befogadták a nagyhalászi árvákat. Azok pedig tavasszal született többi társukhoz, féltestvéreikhez hasonlóan szépen gyarapodtak. Ma már önállóan élik a gólyák mindennapjait, s vonulnak telelőhelyeik felé. Az szakemberek áldozatos munkájának köszönhetően így valóban úgy nőhetnek fel, és tehetik meg első repülésüket, ahogy azt tették volna Nagyhalászból.

 

 

Picur az „Északi Gólyahír” program keretében műholdas jeladót kapott (illusztráció)


A kitüntetett figyelemmel kísért nagyhalászi fiókák adoptálásukat követően egy közönségszavazás során nevet is kaptak. Ludányhalásziba ketten kerültek külön-külön fészekbe: Kökény és Vitéz. Balassagyarmaton Borostyán „nevelkedett”, míg Picur Rimócon gyarapodott. Ő azért is van a figyelem középpontjában, mert az „Északi Gólyahír” program keretében műholdas jeladót kapott, így vonulási útvonalát azóta pontosan követni lehet. Augusztus közepén pedig társaihoz hasonlóan ő is elindult a hosszú útra! A napokban a szakemberek aggódtak a már a társaival vonuló madárért, mert Picur néhány órára eltűnt látókörükből. Augusztus 23-án ugyan még a török-szír határról érkeztek tőle adatok, amikor már több mint 1570 kilométert tett meg, utána azonban megszűnt a „nyomkövetés”. Végül kiderült, hogy a mobilhálózatok lefedettsége játszott szerepet az eltűnésben: azokból a térségekből, ahol nem megfelelő a GSM-lefedettség vagy a térerő, nem érkeznek jelek. Az MME munkatársainak e tapasztalatai most is beigazolódtak, ugyanis legnagyobb örömükre Picur később már Afrikából jelentkezett: augusztus 30-án, szombaton Szudánba érkezett.


Picur és az Afrikában lévő többi gólya ezekben a napokban nagy vízválasztó előtt áll. Miután a Nílus mentén Szudánba érkeznek, általában az is eldől, hogy délnyugatnak fordulnak-e, s megcélozzák Csádot, vagy a folyam mentén tovább repülnek dél felé, és Szudánban kóborolnak, netán Etiópiába mennek. A következő napokban akár több száz kilométert is vonulhatnak még, de az is előfordulhat, hogy egy-egy helyen tovább időznek, majd újabb régiókat vagy országokat látogatnak meg. A korábbi évek tapasztalatai alapján bizonyára lesznek közöttük olyanok, amelyek egy-két országban töltik majd a telet, ám néhányuk valószínűleg több országot is felfedez magának, s akár jóval az Egyenlítő alatt is kóborol majd. Vajon Picur melyik utat választja? A válasz és a gólya aktuális tartózkodási helye a rendszeresen frissülő satellitetracking.eu weblapon megtalálható.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gólyáink vándorúton

Picur, az árva gólya nyomában

Cikkajánló