Programokkal vár a 100. születésnapját ünneplő Zsuzsi gőzmozdony

A különleges évforduló alkalmából idén (július 16-án, vasárnap) nagyszabású születésnapi ünnepségre várják a kisvonat kedvelőit.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila / MTSZ (Kiemelt kép)
Forrás:
zsuzsivasut.hu
2023. július 13.

A különleges évforduló alkalmából idén (július 16-án, vasárnap) nagyszabású születésnapi ünnepségre várják a kisvonat kedvelőit.

Az 1923-ban gyártott Zsuzsi gőzmozdony a 100. életévébe lép, míg a Zsuzsi Erdei Vasút – Magyarország legrégebbi keskeny nyomközű erdei kisvasútja – idén tölti be 141. életévét. A kettős évforduló alkalmából egésznapos család- és gyermekközpontú programokkal várják az érdeklődőket két helyszínen is.

A kisvasút 1882. július 16-án kezdte meg működését a Debrecen-Fatelep – Nyírmártonfalva közötti szakaszon, az országban egyedülálló, 950 mm-es nyomtávolsággal. Az elmúlt 141 év alatt sok változás történt a Zsuzsi életében, de a kisvasút ma is rendületlenül rója az utakat Debrecen és Hármashegyalja között sok örömöt okozva gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

Programok

A kisvasút kiinduló állomásán (Debrecen, Ruyter u. 1 sz.) július 16-án, reggel 9 órakor táblaavatással veszi kezdetét az ünnepség. A változatos programok között szerepel tánciskolai-, vívó-, rendőrkutyás-, és madárbemutató is, kézműves foglalkozás és koncert, lesz magyarnépmese-kvíz és ünnepi tortafelszelés, továbbá a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár fegyverzeti bemutatóval és akadálypályával is várja az érdeklődőket. Az ünnepi program 15.30-ig tart. Jegyárak és további információ a programokról a Zsuzsi honlapján.

A születésnapi ünnepség részeként a Zsuzsi Erdei Vasút Ruyter utcai kiindulóállomásán két kiállítás is megtekinthető: egy kisvasút-történeti kiállítás Molnár Mihály ZsEV vasútüzem-vezető gyűjteményéből, illetve a Természettár Sün és a Mókus című tárlata. A Természet Háza konferenciatermében kisvasúti terepasztal-bemutatót is megtekinthetnek a látogatók.

Sajnos a Zsuzsi gőzmozdony a nagy meleg miatt – tűzgyújtási tilalom lépett életbe – nem közlekedhet. Az erdei vasút dízelmozdonyokkal üzemel.

RENDKÍVÜLI MENETREND:
  • Hármashegyaljára dízel vonat indul: 9.30, 10.00; 14.30,
  • Hármashegyaljáról dízel vonat vissza 12.00; 15.45; 17.30



Cikkajánló