Újra jár a debreceni Zsuzsi vonat

Május 29-én, idén első alkalommal szállítja utasait a Zsuzsi Erdei Vasút Debrecenben. A másfél éves üzemszünet idején több mozdonyt, kocsit, illetve egy hét kilométeres pályaszakaszt is felújítottak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
Forrás:
zsuzsivasut.hu
2021. május 28.

Május 29-én, idén első alkalommal szállítja utasait a Zsuzsi Erdei Vasút Debrecenben. A másfél éves üzemszünet idején több mozdonyt, kocsit, illetve egy hét kilométeres pályaszakaszt is felújítottak.

A 139 éve útjára indult kisvasút Magyarország leghosszabb ideje, folyamatosan, megszakítás nélkül üzemelő kisvasútja. A kezdetben faszállításra használt vasút első, 21 km-es szakaszát 1882. július 16-án nyitották meg. A vasúton kezdetben két gőzmozdony üzemelt. Az “I.” pályaszámú 107 LE teljesítményű, fatüzelésű mozdony volt. Ez a mozdony kapta a ZSUZSI nevet, melyet ma is visel a kisvasút.

1923-ig csak teherszállítás volt a vasúton, ekkor engedélyezték a korlátozott közforgalmat, majd 1925-től már rendszeres személyforgalmat látott el a kisvasút. Az elkövetkező években a vasútvonal életében sok minden változott, átépítették, hidat kapott, havazás, árvíz, háború rongálta meg, aztán államosították, majd 1977-ben megszüntették.

A vasútvonal Hármashegyaljáig maradt meg, ezen a szakaszon kezdte meg Debrecen városa úttörővasút üzemeltetését, ennek utódja a Zsuzsi Erdei Vasút.

Az erdei vonat Debrecen-Fatelepről indul, végigkanyarog a Debreceni Erdőspusztákon és 50 perc alatt ér ki Hármashegyalja végállomásig. A kedvelt kirándulóhely, kerékpáros- és gyalogtúra központ sok-sok látnivalót és élményt kínál, a Hármashegyi-tótól kezdve az erdei tanösvényen és játszótéren át a Hármashegyi-kilátóig. A névben szereplő „hegy” egyébként arra utal, hogy az itt látható homokbuckák némelyike olyan magas, hogy az alföldi ember szemével az már hegynek számított. Hármashegyalját egyébként az Alföldi Kéktúra is érinti.

A menetrendet megtaláljátok a zsuzsivasut.hu oldalon, ahol még több hasznos és érdekes infót is olvashattok a vasút jelenével és múltjával kapcsolatban,

Cikkajánló