Rábapatyon került elő a ritka oleanderszender

Eddig még csak néhány helyen fordult elő hazánkban a különleges mintázatú lepke, így a megjelenése most is szenzációszámba megy.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. október 7.

Eddig még csak néhány helyen fordult elő hazánkban a különleges mintázatú lepke, így a megjelenése most is szenzációszámba megy.

Egy rábapatyi lakos kertjében, a leanderek körül kerültek elő a furcsa golyócskák, majd az azokat „termelő” hernyók még szeptember elején – olvasható a Vas megyei hírportálon. A hernyókról egy Facebook-csoportban derült ki, hogy különgesek, és hamarosan egy budapesti lepkész jelentkezett értük.

Dr. Szinetár Csaba zoológus, az ELTE SEK tanára egy hernyót a gondjaiba vett, ami bebábozódott, és három hét múlva, azaz pár napja előbújt az oleanderszender, ami hamarosan útra kel Dél-Európa felé.


Az éjszakai lepke eredetileg Afrika tropikus, szubtropikus területein él, de előfordul a mediterráneumban is. Vannak olyan egyedek, amelyek több száz kilométert vándorolnak, és így jutnak el Közép-Európáig, ami a klímaváltozás következtében egyre kényelmesebb számukra, telelni viszont délen szoktak.

Akárcsak a többi szender, az oleanderszender is hasonlít egy kis kolibrire, ugyanis egyhelyben is tud repülni, és így is táplálkozik. Pöndörnyelvével szívja ki a nektárt a virágokból.

Forrás: vaol.hu

Cikkajánló