Rangerek vigyáznak a Kékkörre

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) 19 állami erdőgazdasággal kötött együttműködési megállapodást, hogy a rangerhálózat keretein belül biztosítsa a turistautak karbantartását az Országos Kékkör (OKK) mentén.

Szerző:
TM
Fotó:
Burger Barna
2015. október 23.

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) 19 állami erdőgazdasággal kötött együttműködési megállapodást, hogy a rangerhálózat keretein belül biztosítsa a turistautak karbantartását az Országos Kékkör (OKK) mentén.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közreműködésével létrejött hálózat előnyeiről, a rangerek feladatairól kérdeztük Szőke Viktort, az MTSZ munkatársát, a rangerhálózat központi koordinátorát.

 

Mi a ranger feladata?


A ranger elsődleges munkája az OKK nyomvonalán található jelölt turistautak karbantartása, megőrzése és javítása. A mintegy 2550 kilométernyi OKK-t 249 szakaszra tagoltuk, amelyeket megközelítőleg 10 kilométeres távokra bontottunk, s ezeket a területeket ellenőrzik a rangerek. A rangerfeladatokat az erdőgazdaságok munkatársai, a hivatásos rangerek látják el. Márciustól novemberig havonta egyszer bejárják a vállalt szakaszt, és ha valamilyen rendellenességet tapasztalnak - kidőlt fa, járhatatlanná vált út, megrongálódott pad, asztal, turistajelzés -, azonnal jelentik annak helyét, majd intézkednek, hogy a probléma mihamarabb megoldódjon. A hivatásos rangerek munkáját önkéntesek is segíthetik, akiknek a feladatköre az anomália bejelentéséig terjed, a hibaelhárítás már az illetékes erdőgazdaságok alkalmazottjaira hárul.

 

 

Hogyan történik a rendellenességek bejelentése?


A felfedezett hibák bejelentésében, rögzítésében és koordinálásában nagy segítségünkre van az MTSZ által fejlesztett Természetjárók Térinformatikai Rendszerének (TTR) új rangermodulja. A TTRmAPP alkalmazáson belül létezik egy „Élménypont-felvétel” menü, azon belül pedig egy „Rendellenesség” menüpont, ahol több probléma (Járhatatlan út, Kidőlt fa, Útjelzés hiánya, Egyéb probléma) közül választhatod ki a megfelelőt. Ezután rövid leírást és fotót is készíthetsz a hibáról, amelynek pontos helyét GPS-koordinátákkal rögzíti a program. Végül a „Szinkronizálás” opcióval mindezeket pillanatok alatt feltöltheted a rendszerbe. Amennyiben az adott helyen nincs mobilhálózati elérés, az applikáció automatikusan elmenti az adatokat, és az első hálózati elérésnél tölti fel a bejelentést. Az ingyenesen letölthető TTRmAPP új, hibabejelentő funkciója nem csupán a rangerek munkáját könnyíti meg, de bárki gyorsan és egyszerűen jelezheti az OKK turistaútjain tapasztalt hiányosságokat. 

 

Miként foglalnád össze röviden a rangerhálózat jelentőségét? Mi újat hozhat a természetjáróknak?


Az OKK nyomvonalán történő fejlesztések mellett legalább olyan fontos a felújított turistautak állapotának megőrzése és fenntartása is. Erre a rég megvalósításra váró feladatra vállalkozott az MTSZ 19 erdőgazdasággal, amikor a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársainak köszönhetően - egy együttműködési megállapodás alapján - létrehozták a rangerhálózatot. Ennek az országos hálózatnak a jelentősége abban rejlik, hogy elsőként jött létre Magyarországon egy olyan rendszer, amely a turistautak karbantartását segíti és szolgálja az egész OKK mentén. Szándékunk szerint ez a szervezett, állagmegóvó rangerhálózat lehetővé teszi majd, hogy rendezettebb turistautak várják a túrázókat, valamint azt is, hogy magasabb és egységesebb színvonalon tudjon működni országszerte a természetjárás. 

 

Névjegy - Szőke Viktor
Kép

Titulus: projektkoordinátor, a rangerhálózat központi koordinátora


MTSZ-munkaviszony kezdete: 2014


Bronzjelvényes gyalogtúra-vezető


Gyermekkorom óta járom a természetet, és azon szerencsések egyike vagyok, akiknek a hobbija lett a munkája.

 
 

Kapcsolódó cikkeink:

A következő száz évre szólnak a fejlesztések

Az Országos Kékkör újjászületése

Új pecsételődobozok a kéktúrán

 

Cikkajánló