Rejtélyes toronyból lett kilátó

A 77-es út mellett áll egy magas téglatorony, amelynek eredete ismeretlen, de az a jó hír, hogy felújították, és beláthatjuk róla a Veszprém-Nagyvázsonyi-medencét.

Szöveg és fotó:
Farkas Péter
2021. július 23.

A 77-es út mellett áll egy magas téglatorony, amelynek eredete ismeretlen, de az a jó hír, hogy felújították, és beláthatjuk róla a Veszprém-Nagyvázsonyi-medencét.

Aki rendszeresen autózik a Veszprém és Tapolca között kanyargó 77-es úton, bizonyára ismeri azt a magas téglatornyot Tótvázsony közelében, amely az útszéli fenyőfák mögött magasodik, és az utóbbi időben állványok vették körbe. Bár a torony viszonylag fiatal, mégis meglepően rejtélyes eredetű: az építését hivatalosan nem dokumentálták, ezért a keletkezésének körülményeiről nem sokat tudunk. Mindössze annyi biztos, hogy katonai céllal létesült. A helyi legenda szerint a német hadsereg húzta fel a II. világháború alatt, ez azonban kétséges, mert elképzelhető, hogy már az 1930-as évek végén irányítótoronynak használták, amikor itt alakították ki a tapolcai bombázóezred szükségrepterét – ezt látszik alátámasztani egy, az 1938-as évszámot tartalmazó bevésés is a téglafalon.

A szovjet és a magyar hadsereg mindenesetre a tótvázsonyi lőtér megfigyelőtornyaként hasznosította az épületet a háborút követő évtizedekben. Erről tanúskodnak a cirill betűs bevésések tucatjai a teraszszint tégláiban; a feliratokat böngészve kiderül, hogy Moszkvától Taskentig jóformán a Szovjetunió egész területéről érkeztek ide állomásozni a katonák. Miután a lőtéren egyre ritkábban gyakorlatoztak, a torony állapota az utóbbi években leromlott. 2021-ben a VERGA Zrt. már kifejezetten turisztikai céllal újította fel egy Európai Uniós pályázat keretében, a Magyar Természetjáró Szövetség közreműködésével.

A kilátó szerkezete ugyan jó állapotban maradt, azonban biztonságos látogatásra alkalmatlan volt, mivel az építményben nem volt lépcső, valamint nem voltak ablakok, és a kilátószinten található védőkorlát is balesetveszélyes volt. A felújítás során igyekeztek megóvni az eredeti, kistéglás arculatot, ezért a homlokzati felületek tisztítása, javítása mellett, a hiányos fugák pótlásai is megtörtént. A belső terek állagának megőrzése érdekében nyílászárókat is kapott a torony, amelynek a tetőszerkezete is teljes felújításon esett át.

Nem árt tudni, hogy különleges gyakorlatok idején még ma is igénybe veszi a honvédség a tornyot – ilyenkor értelemszerűen lezárják –, ezért a teraszáról is látható, a 77-es úttal párhuzamosan vezető középkori (vagy még régebbi) út vonalán nem érdemes túlmenni, a toronytól északra található területek pedig aktív katonai helyszínek, így azok látogatása tilos.

A biztonságos fémlépcsőkön a ráccsal védett kilátóteraszra felmászva tágas körpanorámát élvezhetünk a Veszprém-Nagyvázsonyi-medencére.

A Bakony vonulatai közül északnyugat felé a Kab-hegy emelkedik ki a horizontról, míg közelebb az Eduárd-hegy és a Kő-hegy tűnik fel, távolabb pedig a Keszthelyi-hegység sziluettjét is felismerhetjük. Szemügyre vehetjük Nagyvázsony és Tótvázsony szelíd lankákat pettyező házait, de a két település között megpillanthatjuk Barnagot és Vöröstót is. Bár a Balaton sincs messze, a tavat innen kitakarja a Hideg-hegy – Derék-hegy – Zádori-hegy – Nagy-Gella füzére. Mivel a torony egy tágas medencében áll, s így a látnivalók többsége meglehetősen távol esik tőle, érdemes távcsővel érkeznünk.

Sajnos a toronyhoz nem vezet jelzett turistaút, így gyalogosan elég körülményes megközelíteni: a viszonylag közeli buszmegállóból (Úrkúti útelágazás) jórészt a főút mellett kell sétálni több kilométert, bár néhány száz méterrel beljebb kanyarog egy földút is. Autóval viszont meglehetősen egyszerű odajutni, csak le kell kanyarodni a 77-es útról, egy újonnan kialakított kavicsos parkolóba. A kilátó mellett egy komplett pihenőhelyet is felhúztak pergolával és padokkal, így akár egy kis pikniket is tarthatunk a kilátás megtekintése mellett.

AZ MTSZ-SZEL KÖZÖSEN VALÓSULT MEG

A napokban átadott új kilátó a „Bakancsos Barangolás a Bakonytól a Balatonig” elnevezésű, GINOP-7.1.2-15-2017-00021 kódszámú Európa Uniós pályázat keretében valósult meg. A Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével zajló konzorciumi munka keretében, a VERGA Zrt. 100%-os pályázati forrásból finanszírozta a torony felújítását, valamint a parkoló kiépítését és a pihenőhelyek kialakítását, melyek bekerülési költségei meghaladták a 72 millió forintot. Még több információ az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről idekattintva érhető el.

Cikkajánló