Újra látogatható a felújított révfülöpi kilátó

Átadták a nagyközönségnek az újjáépült Millenniumi-kilátót a Fülöp-hegyen. Az őrtoronyra emlékeztető, egyedi formájú építmény az év minden napján folyamatosan és ingyenesen látogatható.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Somogyvári D. György (kimelt kép)
Forrás:
veol.hu
2021. július 20.

Átadták a nagyközönségnek az újjáépült Millenniumi-kilátót a Fülöp-hegyen. Az őrtoronyra emlékeztető, egyedi formájú építmény az év minden napján folyamatosan és ingyenesen látogatható.

Révfülöp fölött, a 276 méteres Fülöp-hegyen álló, több mint 20 méter magas építmény formáját, szerkezetét, anyagát tekintve talán a Balaton egyik legizgalmasabb tornya. A tavaly februárban villámcsapás következtében leégett kilátó kőtalapzata megmaradt, de a belső lépcsőtartó oszlopokat cserélni kellett, újraépítették a teraszokat és a teljes faszerkezetet is.

A bejeződött felújítások után 2021. július 17-én avatták újra a Pelényi Gyula tervei alapján épült, 2001-ben átadott tornyot. Az „új” Millenniumi-kilátó erkélyei a korábbiakkal szemben ezúttal nem fából, hanem betonból készültek, más tekintetben a húsz éve átadott kilátóval egyforma a mostani – írta a Veol. A felújításához 50 köbméternyi faanyagot használtak fel. A kilátó egész évben ingyenesen látogatható.

Megközelítés

A kilátó Révfülöp központjából közel háromnegyed órás, folyamatosan emelkedő, kényelmes sétával elérhető, csak a jelzőtáblákat és a piros sáv turistautat kell követni. Autóval a Kilátó utcán fel lehet menni egy 3-4 gépkocsinak kialakított parkolóig. Innen már csak gyalog juthatunk el az építményig. Először egy kőfal melletti ösvényt, majd egy meredek erdei lépcsősort kell leküzdenünk, mielőtt felérünk a tornyot rejtő, fákkal borított hegytetőre. Ha valaki elfáradna felfelé menet, akkor a lépcsők közt félúton egy hangulatos kilátóponton, ahol pad is található, megpihenhet.

Cikkajánló