Jól elbújt kápolna a tolnai erdők mélyén

Ha szereted a turisták által alig járt ösvényeket, az eldugott, különleges hangulatú helyeket, akkor a sűrű erdők, rétek és termőföldek ölelésében megbújó papdi kápolnát neked találták ki. Távol a lakott területektől, egy napsütötte tisztáson áll, mint a mesében, magányosan, de pusztulásában is gyönyörűen.

Szöveg:
2023. január 20.

Ha szereted a turisták által alig járt ösvényeket, az eldugott, különleges hangulatú helyeket, akkor a sűrű erdők, rétek és termőföldek ölelésében megbújó papdi kápolnát neked találták ki. Távol a lakott területektől, egy napsütötte tisztáson áll, mint a mesében, magányosan, de pusztulásában is gyönyörűen.

Senkit nem hibáztatok, ha soha életében nem hallott még a papdi Szűz Mária-kápolnáról. Én sem tudtam róla, amíg az internet bugyraiban, eldugott erdei kápolnák után kutatva, rá nem bukkantam. Fel is keltette rögtön az érdeklődésemet, mert a vidék, ahol ez kis kápolna található, a személyes turisztikai térképemen eddig fehér foltnak számított.

A kápolna ugyanis a Tolnai-Hegyhát és a Völgység határán, völgyek és mély vízmosások, löszmélyutak szabdalta tájon, egy erdőktől, szántóföldektől körülvett, tisztásos területen bújik meg. Lengyel és Mucsi község felől is megközelíthető. Mi, Mucsit választottuk, mivel a térképről úgy tűnt, jelzett turistaúton innen egyszerűbben elérhetjük.

A falu utolsó házait déli irányban elhagyva, egy széles földúton, a piros sáv jelzés mentén kanyarogtunk egészen a kápolnáig. A mintegy 2,8 km-es táv nem mondhatni, hogy bővelkedett izgalmakban, szántók, mezők, erdős részek váltogatták egymást harmonikus egymásmellettiségben, a legnagyobb kihívást a felázott löszös-agyagos talajban való csúszkálás jelentette. Alig-alig ember járta vidék, vadállatok lábnyomai és traktorkerekek szaggatta mély vájatok jelezték az útvonal kiességét.

A tolnai erdők mélyén, lakott területektől távol, egy rejtett tisztás közepén tűnik elénk a papdi kápolna. A történeti munkák szerint a török időkből két Papdról is van feljegyzés, Alsó- és Felsőpapdról. Aztán a hódoltság alatt, mint a környéken szinte minden, ezek a falvak is elnéptelenedtek.

Ám Alsópapd romos templomának újjáéledését, évszázadokkal később, a szomszédos Mucsiba betelepült németek hozták el. 1883-ban kápolnát építettek a templomrom helyén, melyet az ingoványos talaj és az épület süllyedése miatt le kellett bontani. 1930-ban újjáépítették, és a ma is álló kápolnát 1931. május 2-án Szűz Mária tiszteletére szentelték fel. Legutoljára 1984-ben esett át felújításon, azóta az idő vasfoga igencsak nyomott hagyott rajta.

Az egyhajós, keletelt elhelyezésű kápolna úgy áll itt, a Papdi-árok melletti, napsütötte tisztás közepén, magányosan, mintha Csipkerózsika-álmát aludná éppen.

Tégláiba ízesült a zord idő, falain a fehér festék megkopott, ablakzsalui hiányosak. Vakolata málló foltokkal tarkított: méltósággal hordott viseltes büszkeség rajta minden repedés.

Csendes pusztulásában is szép, nyugalmat és békességet árasztó.

A kápolna és tisztása Mária-kegyhely, évente egyszer biztosan megtelik élettel, szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján Mucsiból a zarándokok eljönnek ide, hogy megünnepeljék a kápolna búcsújának napját. A bejárata előtt 1919-ben állított Jó pásztor-szobor áll.

A tervek szerint a közeljövőben megújul a kápolna és környezete. Egy nagyobb szabású turisztikai fejlesztés részeként az épületet kívülről újravakolják és lefestik, kicserélik a nyílászárókat, a tetőhéjazatot. A könnyebb megközelíthetőség végett stabilizált útszakaszokat hoznak létre, tanösvényt alakítanak ki, új pihenőpadokat, asztalokat helyeznek ki, és fedett esőbeállót is építenek a tisztásra. Egyelőre ottjártunkor még nem láttuk jelét a felújítási munkálatoknak, de idén nyáron érdemes lesz visszatérni, és megnézni a változást.

A cikk 2022 januárjában jelent meg először.

Megközelítés

Gyalogosan könnyen elérhető Lengyel-Annafürdő és Mucsi község felől is. Utóbbitól a piros sáv turistajelzésen mintegy 2,8 km-es túrával juthatunk el. Ha autóval érkezünk, a gépkocsit érdemes Mucsin, vagy Lengyelen hagyni. Az igazi élményt azonban a bringás út adja, természetesen csak száraz időben, mert esős időszak után a felázott löszös-anyagos talaj jelentősen megnehezíti a közlekedést a környező földutakon.

Cikkajánló