MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

Szöveg:
2021. szeptember 13.

Fák, parkok, kilátók – A tolnai dombok legszebb erdei ösvényein

Ha évente egyszer mentek kirándulni, az most legyen! A kora őszi erdőnél aligha van csodálatosabb. Mi a Tolna megyei Tamási környéki erdőkbe vettük be magunkat, és nem bántuk meg. Akár egy egész napos családi túrára is felfűzhetők a látnivalók, amit a gyerekek is imádni fognak. Játékos erdei utak, kilátók, romantikus tó, és már a szerelmes szarvasok is bőgnek.

A túrázás és az erdei séták szempontjából talán ez az év legszerethetőbb időszaka. Őszelőn még kellemes az időjárás, de már nincs hőség, sokkal élvezetesebb kirándulni is. A természet fáradt zöldjébe barna, aranysárga és vörös keveredik. A vénasszonyok nyarát érdemes kihasználni, hiszen ilyenkor káprázatosan szép és színes az erdő.

A Tamási határában lévő erdei látnivalókra a Miklósvári-parkerdő vadiúj ökoturisztikai látogatóközpontjában, a 2021 májusában átadott Dám Pontban hangolódtunk rá, ahol többek között fény derül arra is, hogy miért Dám Pont a látogatóközpont neve.

Nem szpojlerezünk nagyot, ha eláruljuk, hogy sok errefelé a dámszarvas, és az interaktív kiállítás klasszul képbe helyez a térség természeti, néprajzi és történeti értékeivel kapcsolatban, illetve megismertet a környék állatvilágával és vadászati hagyományaival.

Sok érdekességet megtudhatunk Tamási híres fáiról, köztük a legendás Vas Gereben-fáról, a Koppány menti népviselet különleges darabjairól, így a pilléről, a slingölt péntőkről és a tutyiról, de a vidék híresebb várait is megmutatják nekünk. Érintőkijelzős eszközök mellett van szarvasos szelfifal és hangzuhany is. Utóbbinál a megfelelő gomb megnyomásával érzékelhetjük, hogy mi a különbség a gímszarvas bőgése és a dám barcogása között.

Dám Pont Ökoturisztikai Látogatóközpont

Nyitvatartás

keddtől vasárnapig: 10.00 – 18.00

Belépőjegy

Felnőtt: 1100 Ft/fő

Gyermek (3-18 éves korig): 650 Ft/fő

Kisgyermek (3 éves korig): ingyenes

Nyugdíjas (65 éves kortól): 650 Ft/fő

Bővebb információ ide kattintva érhető el.

Ha időnk engedi, akár órákig is el lehet nézelődni a kétszintes tárlaton, újabb és újabb különlegességet felfedezve. Bennünket viszont már várt a ragyogó őszi nap, a fényes kék ég odafent, a meleg és tiszta levegő a Miklósvári-parkerdő ösvényein. A parkerdei tanösvény közvetlen a látogatóközpont mellől indul, és a sárga kör jelzést kell követni.

Egy hangulatos erdei úton, közel 1 km után, némi kis emelkedőt leküzdve, jutunk el a parkerdő háromszintes kilátójához, ahonnan Tamási házaira és a környező dombokra láthatunk rá. Fontos, hogy ha a kilátótoronyhoz akarunk eljutni, akkor mindig a sárga kört kövessük, mert a parkerdőn keresztülvezet a piros körrel jelzett Tamási-Miklósvári tanösvény is, amely egy ponton keresztezi a parkerdei tanösvényt, viszont az nem érinti a fakilátót.

A kilátótól már csak lefelé megyünk, és egy könnyű erdei sétával alig 15 perc alatt visszaérünk a kiindulópontunkhoz. A tanösvény ismertető tábláin a tolnai táj érdekességeiről, az egykor itt állt dorombosi földvárról, az erdő állatvilágáról és fafajairól olvashatunk.

A következő állomásunk szintén a parkerdő és a Dám Pont közelében található, romantikus környezetben, Tamási egyik legfotogénebb területe, a Miklósvári-tó és a Szent Hubertus-kápolna.

A dísztó partján emelkedő építmény különleges erdélyi stílusú, medvegerezdes boronafal-szerkezetével festői látványt nyújt.

A pihenőtó partján fahíd vezet egy kisebb szigetre, ahol a Vas Gereben-emlékmű áll. A tavat megkerülve látható a híres matuzsálemkorú tölgyfák, az úgynevezett „Vas Gereben fák” utolsó mohikánja. Sajnos már csak kidőlt állapotban csodálhatjuk meg a több száz éves, 152 centiméter törzsátmérőjű és 480 centi törzskerületű impozáns fát.

A Miklósvári-horgásztó mellett kanyargó, gyönyörű fákkal szegélyezett túraút elvisz a vadasparkig, amit szintúgy nem érdemes kihagyni annak, aki szereti ezt a műfajt, hiszen Magyarország legnagyobb dámvadállománya él a Gyulaji Rezervátum erdeiben. A jelenlegi vadrezervátum Tamási felőli oldalán található terület már a 19. században híres volt vadaskertjéről, melyet még Esterházy (Fényes) Miklós alapított a 18. század folyamán. Fénykora a 19. század első felére tehető, amikor Európa vezető politikusai, diplomatái vadásztak Esterházy Pál Antal meghívására a Tolna megyei településen.

Napjainkban a 20 hektáros vadasparkot a Gyulaj Zrt. kezeli és gondozza. A park életét bemutató tanösvény tájékoztató táblái szerint a magyarországi erdők valamennyi nagyvadja (dámszarvas, gímszarvas, őz, muflon, vaddisznó) megtekinthető itt. Már, ha az állatok is úgy akarják. Lehet, csak rossz napszakban érkeztünk, és a vadak még nagyban aludtak, vagy sziesztáztak valahol, de az 1,9 km-es tanösvény mentén egy árválkodó dámszarvas-tehenet és egy dagonyázó gödörben lustálkodó vaddisznót láttunk, azt is csak messziről.

A vadak látványának hiányát azonban pótolta a változatos terepen kialakított, szép erdei ösvény, mely hol holtfás részeken, hol hatalmas, öles fák között kanyargott. Az utat nem lehetett eltéveszteni, végig a jól jelzett zöld kör nyomában jártunk, még el nem érkeztünk a vadaspark kilátójáig. Ami méretét tekintve inkább tűnt vadászlesnek, mint kilátónak. A maga módján volt is kilátás a dél-dunántúli dombvidék lankáira és erdeire.

Innen kb. 700 méter hosszú laza lejtmenet következett egészen a kiindulópontunkig, a vadaspark bejáratáig. Addig viszont megnézhettünk két földbe süllyesztett leskunyhót, melynek speciális üvegén keresztül egészen közelről figyelhettük volna meg az állatokat, ha megtiszteltek volna a jelenlétükkel. Egy 20 perces kunyhóban ücsörgés után úgy látszott, ez nem az nap, amikor állatdömping lesz, így csendben továbbbandukoltunk.

Tamási (Miklósvári) Vadaspark infók

Nyitvatartás

minden nap, napkeltétől napnyugtáig

Belépőjegy

Felnőtt: 800 Ft/fő

Gyermek: 400 Ft/fő

Családi jegy (2 felnőtt + 1 gyerektől): 1600 Ft/család

Túravezetés 3000 Ft/alkalom

0-3 éves korig, vagy fogyatékkal élőknek a belépőjegy díjtalan

Bővebb információ ide kattintva érhető el.

A napszállta Tamási egyik kedvenc kirándulóhelyén, a 2019-ben felújított Vas-kilátóban ért minket, amely a Várhegyen, a helyiek által csak Fenyvesként ismert erdő közepén található. A vasszerkezetű kilátó 1970-ben épült, ezért ráfért a rekonstrukció. A megújításnál állítólag fontos szempont volt, hogy a természethez és a saját környezetéhez jobban passzoló külsőt kapjon az építmény. Aki eljön ide, eldöntheti, hogy sikerült-e.

A 19 méter magas kilátó legfelső szintjéről a Miklósvári-parkerdőt, a vadasparkot is látni lehet, de a szép fekvésű Tamási látképét is végigpásztázhatjuk. A vastorony nem áll egyedül a Várhegy tetején, környezetében hinták, pihenőhelyek, padok, asztalok és interaktív elemekkel kibővített élményösvények várnak további lazulásra.

És ha több napot szánunk Tamási környékének felfedezésére, a gyalogtúrák összekapcsolhatók bicajozással is. A közelmúltban készült el a Tamásit Párival összekötő 6 km-es kerékpárút, mely szintkülönbség nélkül, teljesen egyenes területen halad, így gyermekekkel is bátran nekivághatunk. Illetve szintén ajánlott végigtekerni a Tamási és Regöly közötti 10,4 km-es bringautat, amely a gazdag madárvilágáról ismert Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület mellett vezet.

Tamási megközelítése

A Tolna megyei város Kelet-Külső-Somogy területén fekszik. Megközelíthető a Dunaföldvár-Nagykanizsa közti 61-es főúton, és a Szekszárdot Siófokkal összekötő 65-ös főúton. Vonattal közvetlenül nem érhető el. A többségében Siófokról és Dombóvárról induló távolsági buszról a Tamási vasútállomás nevű buszmegállóban érdemes leszállni. A legközelebbi vasúttal megközelíthető helység Pincehely, a vasútállomástól busszal lehet Tamásiba jutni.


Töltődj fel!

Kelj útra, és túrázás előtt vagy után töltődj fel országszerte a MOL Fresh Corner pontjain! Ebben a hónapban vásárolj la Pizza di Gianni pizzát a megjelölt MOL Fresh Cornerekben, regisztrálj, töltsd fel és nyerd meg a napi vagy egyéb nyeremények egyikét! Promóció időtartama: 2021. 09. 01. – 2021. 09. 30. További részletekért kattints ide!


Pazar panorámák Kismarostól Nagymarosig

Pazar panorámák Kismarostól Nagymarosig

2023.03.02.

A Dunakanyar népszerű látnivalói helyett ezúttal kevésbé ismert ösvényeken jártunk. Lélegzetelállító panorámák, tavaszi napfényben pompázó pirosló hunyorok és egy kilátó, amelynek mára csak az emléke maradt.

→ Tovább
Havas zarándoklat a Mátrában

Havas zarándoklat a Mátrában

2023.02.16.

Egyéb programok miatt néhány délutáni óránk volt csak a Mátrában, de mindenképpen szerettünk volna egyet túrázni, hisz ritkán adatik meg itthon, hogy hóban és gyönyörű napsütésben járhassuk az erdőt. Választásunk egy Mátraszentimréről induló kellemes körtúrára esett.

→ Tovább