Réka-kunyhó – Időutazás a Keleti-Mecsekben

A Mecsek Magyarország egyik legváltozatosabb felépítésű és felszínű, szerkezetileg két nagy egységből álló hegysége, amelyet keresztül-kasul behálóznak a turistautak. Persze nem véletlenül, hiszen látnivaló rengeteg akad. Szálláshelykínálat tekintetében sem áll rosszul e vidék, és kifejezetten örömteli, hogy a valóban retró, színtisztán nomád feelinget nyújtó kulcsosházak szintén a paletta részét képezik. Két éjszaka erejéig mi is belaktuk az egyiket.

2020. január 26.

A Mecsek Magyarország egyik legváltozatosabb felépítésű és felszínű, szerkezetileg két nagy egységből álló hegysége, amelyet keresztül-kasul behálóznak a turistautak. Persze nem véletlenül, hiszen látnivaló rengeteg akad. Szálláshelykínálat tekintetében sem áll rosszul e vidék, és kifejezetten örömteli, hogy a valóban retró, színtisztán nomád feelinget nyújtó kulcsosházak szintén a paletta részét képezik. Két éjszaka erejéig mi is belaktuk az egyiket.

A Mecsekerdő Zrt. zászlaja alatt működő, több mint százéves múltra visszatekintő Réka-kunyhó a Baranya megyei Pécsvárad városának külterületén, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egy vadregényes szegletében, három patak találkozásánál, az Etelka-forrás közvetlen közelében fekszik. A hegység legmagasabb csúcsa (azaz a 682 méteres Zengő) csupán két kilométerrel odébb várja a túrázókat, és ekkora távolságot kell megtenniük azoknak is, akik a Hosszúhetényhez tartozó Kisújbányát vagy a látványos Csepegő-sziklát veszik célba.

Az eredetileg blokkháznak vagy más néven cédulaháznak épült, az idők folyamán erdész- és vadászlakként is hasznosított, három ütemben bővített Réka-kunyhót autóval és gyalogszerrel is Pécsváradról a legegyszerűbb megközelíteni. Az idevezető erdészeti út használatához behajtási engedélyre, az utolsó pár száz méter elakadásmentes abszolválásához pedig terepjáróra van szükség – tartsuk ezt szem előtt, mielőtt személygépkocsival indulnánk útnak. Így tettünk mi is. Mivel nem kapkodtuk el az indulást, csak napnyugta után érkeztünk meg a kék négyzet és a piros háromszög metszéspontjában magányosan álló házhoz, ahol a Mecsekerdő Zrt. kulcsosházainak gondnoki teendőit ellátó Varga Jenő és felesége várt ránk, akiktől minden hasznos, a szálláshely zökkenőmentes „üzemeltetéséhez” szükséges infót megkaptunk egy kimondottan hangulatos, 100%-ban sparhelten megalkotott vacsora keretei között. Távozásuk pillanatában az eső is eleredt, jelezve: elérkezett a pihenés ideje.

A komforthiány varázsa

Hivatalosan hegyi menedékháznak, egészen pontosan C kategóriájú kulcsosháznak van minősítve a Réka-kunyhó. Arról, hogy építészeti értelemben mennyire kunyhószerű az objektum, megoszlanak a vélemények, abban azonban teljes lehet az egyetértés, hogy a kulcsosházakra vonatkozó jogszabályi előírásoknak maradéktalanul eleget tesz. Ez persze önmagában nem jelent semmit, mert a szóban forgó kormányrendelet minősítési követelményeinek egy megokosított alföldi tanyaszeglet éppúgy megfelelhet, mint egy tízmilliókból felhúzott, valódi építészeti és lakberendezési koncepcióval büszkélkedő, a természetközeli puritánság vonzerejét a 21. század eszközeivel hirdető szálláshely. Zárójel bezárva.

Az Etelka-forrás házszomszédja egy rendkívül egyszerű megjelenésű, sárgás falú, sátortetős, L alaprajzú épület négy ablakkal és egy bejárattal, amely előtt egy tágas, egész sok ember befogadására alkalmas, tízszögletű filagória magasodik két égbe törő fenyőfa társaságában.

A küszöböt átlépve egy vaskályhával fűthető, különféle szocializációs projektek –társalkodás, étkezés, iszogatás – megvalósítására alkalmas helyiségbe jutunk, amelynek egyik falát alpesi kalandokat bemutató, nem mostanság készült fotográfiák és különböző hegymászó-relikviák díszítik. Innen a kis konyhába mehetünk tovább, ahol egy 1873-as dátumot viselő, a tekintetet élénk színvilágával és florális ornamentikájával magára vonzó tálalószekrénnyel, egy eredeti Salgó sparhelttel, egy székekkel körbevett asztalkával, valamint két-három, mosogatóként funkcionáló lavórral barátkozhatunk.

A gasztronómiai ténykedések színhelyének felszereltsége (és most értelemszerűen nem a konyhai gépeket hiányoljuk egy árammentes kulcsosházban) meglehetősen szegényes, de ha vagyunk annyira bölcsek, hogy pont ugyanazokkal a dolgokkal vágunk neki a kunyhólátogatásnak, amelyeket vadkempingezni is magunkkal vinnénk, nem lesz okunk panaszra. Bogrács és bográcsállvány van, ilyesmit ne hozzunk. És természetesen vizet se, hiszen egy kőhajításnyira csobog a hangulatos Etelka-forrás. A fürdőszoba funkcióját egy sokat látott mosdótál tölti be, használata nem ördöngösség, és még egy kis logisztikai kalandban is részünk lehet. A Réka-kunyhó ágyai két egymásba nyíló, közös cserépkályhával fűthető helyiségben kaptak helyet: a kisebbik szobában egy kétszemélyes franciaágy, a nagyobbikban két négyszemélyes emeletes ágy van. Utóbbi fekvőalkalmatosságokon elméletileg nemcsak nyolc, hanem tíz ember is képes lehet vízszintesbe helyezkedni, ha a szükség úgy kívánja.

A ház bútorzata autentikus lomtalanításérzetet kelt, olyasfajtát, mint amilyennel a felkapottabb romkocsmákban találkozhatunk. Ez nem kritika, hanem tény.

Bele lehet szeretni a „semmit nem dobunk ki, valamire, valahol, valakinek csak jó lesz” filozófiába – nekünk sikerült.

Extra szolgáltatásnak tekinthető a LED-es fényforrásokra és egy kiszuperált ólomsavas akkumulátorra épülő világításrendszer, amely ottlétünk alatt hősiesen ontotta magából a fotonokat. Jól muzsikáltak a kályhák is, amelyeket egy kinti, pottyantós vécével felturbózott építmény fatároló szekciójából beszerzett, előre bezsákolt tüzelőanyaggal tápláltunk. Mindenből, amit hétköznapi értelemben komfortnak nevezünk, a minimum áll rendelkezésre a Réka-kunyhóban, de ez a minimum valahogy képes volt saját határait átlépve egy sokkal magasabb szintre avanzsálni. Illúzió, belebeszélés? Nem az.

Útravaló

Fát behordani, forrásvizet vételezni, sparhelten főzni, mosdótálból tisztálkodni, beosztással élni, a csendet választani a zsongás helyett, a tanyasi létet az elkényelmesedettel szemben, a spártai puritánságában is teljeset a teljesnek tűnő kiüresedett helyett. Ha erre vágyunk, a Réka-kunyhóban megtaláljuk, egy-két itt töltött éjszakát követően pedig magunkat is jobban kiismerjük majd. Meg fogjuk tudni, mennyire vagyunk rátermettek, miként tudunk energiákat olyan tevékenységekbe átcsoportosítani, amelyek rendszerint nem részei a hétköznapjainknak. A sikerérzet nem garantált, de megéri belevágni. Annál is inkább, mert a házat körülölelő Keleti-Mecsek megannyi felfedeznivalót tartogat, a természeti és kulturális látványosságok egy jelentős része pedig – kis túlzással – karnyújtásnyira van.

A cikk a Turista Magazin 2018. márciusi számában jelent meg. Korábbi számainkat ide kattintva tudod megrendelni, előfizetni pedig itt tudsz ránk.

Információ és foglalás

A szállásfoglaláshoz előzetes bejelentkezés szükséges a mecsekerdo.hu vagy a varganyatanya.hu oldalán. Árak: 1200–3000 Ft/fő/éj, ám ez a csoportlétszám, a vendégéjszakák számának és a foglalás időpontjának (hétvége, hétköznap, ünnepnap) függvényében változik. Kedvezmények: Természetjáró kártyával: 20%, Mecsekerdő Klubkártya. Az adatok csak tájékoztató jellegűek. Az aktuális árakról érkezés előtt mindig érdemes tájékozódni a szolgáltató honlapján.



Cikkajánló