Rendhagyó választmányi ülést tartott a Magyar Természetjáró Szövetség

Szeptember ötödikén választottak újabb négy évre elnökséget és meglepték Thuróczy Lajos bácsit, a szövetség tiszteletbeli elnökét, aki nemrég ünnepelte 95. születésnapját.

Szerző:
mtsz.org
Turista Magazin
Fotó:
Csanádi Márton
2020. szeptember 9.

Szeptember ötödikén választottak újabb négy évre elnökséget és meglepték Thuróczy Lajos bácsit, a szövetség tiszteletbeli elnökét, aki nemrég ünnepelte 95. születésnapját.

Lázmérésekkel indult a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) tisztújító választmányi ülése, amit végül a Városligeti Fasori Evangélikus Gimnázium udvarán tartottak a járványhelyzetre való tekintettel. A helyszínre érkező küldöttek ezúttal arról is döntöttek, hogy kik vezethetik tovább négy éven át a természetjárók érdekeit képviselő és segítő szervezetet. A szavazás előtt Tassy Márk, az MTSZ igazgatója a leköszönő elnökség négy évének legfontosabb eredményeiről és aktualitásairól tartott beszámolót. A választmány titkos szavazással hozta meg döntését a tisztújításról, az alábbi eredményekkel:

  • 94-ből 90 érvényes szavazat alapján a Magyar Természetjáró Szövetség ellenőrző testületének tagjai: Szabó Imre, Dúl Zita, Gyökeres Zoltán.
  • 94-ből 90 érvényes szavazat alapján a Magyar Természetjáró Szövetség elnökségének tagjai: Garancsi István (elnök), dr. Seregi János (alelnök), Csiba Ágoston, Fáber-Karacs Viktória, Klenczner István, Nagy Zoltán Péter, Pálmai Vencel. dr. Rosztóczy András, Ripszám István.

A megválasztott tisztségek mandátuma négy évre szól. Az eredmény kihirdetése után Garancsi István újraválasztott elnök megköszönte a bizalmat maga, az elnökség és az ellenőrző testület nevében majd lezárta az ülést.

Bárki részt vehet a választmányi üléseken

A Magyar Természetjáró Szövetség közhasznú szervezet, így a választmányi ülése nyilvános, bárki részt vehet rajta. Azonban csak azok a küldöttek rendelkeznek szavazati joggal, akik a megbízólevelüket és a szavazólapjukat legkésőbb a mandátumvizsgálatnál leadják. A közhasznú civil szervezet alapszabálya szerint a választmány akkor határozatképes, ha a megjelent küldöttek a mandátumok minimum 50 százalékát képviselik. Ha a mandátumok száma ennél kevesebb, akkor a választmány eredeti időponthoz képest egy órával később összehívásra kerül és létszámtól függetlenül határozatképes.


A hivatalos feladatok elkezdése előtt megható pillanat volt Thuróczy Lajos, az MTSZ tiszteletbeli elnökének 95. születésnapi köszöntése. Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki jókívánságait és tiszteletét Lajos bácsinak, amelyet egy üveg bor kíséretében Fáber-Karacs Viktória nyújtott át az ünnepeltnek.

Az ajándékozás itt még nem ért véget. Lajos bácsi - érett korára való tekintettel - családja gondoskodó körében töltötte a karantén majd 130 napját, ezért, hogy az aktív mozgást pótolja, otthona udvarán napjában többször megtett egy nagyobb kört. Születésnapja alkalmából elkészült a kéktúra mintájára ennek a körnek az egyedi igazolófüzete és bélyegződoboza, hiszen Lajos bácsi és a Budapesti Lokomotív Sportkör Természetjáró Szakosztályában aktívan tevékenykedő kollégái ötlete alapján kelt életre annak idején az Országos Kéktúra. A különleges ajándék mellé egy bakancsot és 95-ös mérföldkövet formázó torta is került.




Cikkajánló