Rengeteg élmény vár rád a természetben - hétvégi programajánló

Bár a májusi idő szeszélyes, azért nem nehéz kiválasztani egy-egy érdekes szabadtéri családi programot a pünkösdi hétvége kínálatából. 

Szerző:
TM
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
dunaipoly.hu
Halpern Bálint / MME
Gulyás Attila
matrahegy.hu / Horváth Richárd
facebook.com / Örségi Nemzeti Park
facebook.com / Bakonyi Kalandorok Turista Egyesülete
Tóth Judit
2018. május 15.

Bár a májusi idő szeszélyes, azért nem nehéz kiválasztani egy-egy érdekes szabadtéri családi programot a pünkösdi hétvége kínálatából. 

Orchideák között az ócsai lápréten, rákosivipera-mustra Kunpeszéren, medvehagymatenger a Mecsekben, éjszakai túra a Mátrában, őrségi pünkösdölés, kilátások a Pannonhalmi-dombságban és evezés a Körös-holtágban. Kár lenne a négy fal között tölteni a hétvégét!

 

1. Lepkék és orchideák az ócsai lápréten

 

 

A szakvezetéses kiránduláson a résztvevők felfedezik az ócsai láprétek élővilágát. Kedvező időjárás esetén ekkor virítanak az orchideák (vitézkosbor, hússzínű ujjaskosbor, mocsári kosbor, pókbangó) és a szibériai nőszirom is. Lesz mit nézni, és fotón megörökíteni. A túra hossza 4 km, időtartama 4 óra.

 

Mikor?
2018. május 19. 9.00 - 13.00
Hol?
Ócsa, találkozóhely: Ócsai Tájház
Bővebb infó ide kattintva.

 

2. Nyílt nap a Rákosivipera-védelmi Központban

 

 

Kunpeszér és Kunadacs határában 2004 óta működik a Magyar Madártani Egyesület (MME) és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett központ, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a kipusztulás szélére került rákosi vipera megmentésében. A program időtartama kb. két óra, amikor is bemutatják a látogatóknak a védelmi programot, a rákosi vipera tenyésztelepet, és az eddig elért eredményeket. A Központot 1 km-es tanösvényen sétálva érik el a résztvevők, miközben a bepillantást kapnak a Peszér-Adacsi turjánvidék változatos szépségébe. A sétához zárt cipő ajánlott!

 

Mikor?
2018. május 19. 10.00 - 12.00
Hol?
Kunpeszér
Bővebb infó ide kattintva.

 

3. Medvehagymagyűjtés fényképezőgéppel

 

 

Fotós túra a virágzó medvehagymatenger hullámain. A medvehagyma nemcsak az ízlelőbimbóknak, de a szemnek is tud élményt adni. A májusban tömegesen virágzó növény jó fotótéma lehet. Ebben az időszakban néhány hétre fehérre változik az erdőtalaj. Ezt a jelenséget célozza meg a program a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet szívében, melynek kimondottan a fényképezés a célja. A túra hossza kb. 3-4 km.

 

Mikor?
2018. május 19. 9.00 - max. 14.00
Hol?
Mecsek, találkozóhely: Orfű-tető
Bővebb infó ide kattintva.

4. Mátrai Csillagok

 

 

Az éjszakai Mátra szépségeit 40, 25 és 15 kilométeres távokon fedezhetik fel a résztvevők. A túrák útvonalai érintik a Sár-hegyet, a Szent Anna-kápolnát, Mátrafüredet és a Kozmáry-kilátót. A 40-es táv felvisz a Kékesre, a Muzsla-tetőre, a Cser-kőre és a Bába-kőre is. A túrára internetes előnevezés kötelező a rendezvény honlapján. Határidő: május 16. 12.00 óra.

 

Mikor?
2018. május 19-20.
Hol?
Mátra, Gyöngyös
Bővebb infó ide kattintva.

 

5. Pünkösdölő Pityerszeren

 

 

Remek őrségi program az egész család számára. Lesz kézművesek, őstermelők kirakodóvására, íjászkodás, játszóház, kerekperec-készítés és gyógynövényismereti túra is. A rendezvény az Őrségi Népi Műemlékegyüttesbe megváltott belépőjeggyel látogatható.

 

Mikor?
2018. május 20. 10.00 - 17.00
Hol?
Szalafő-Pityerszer, Őrségi Népi Műemlékegyüttes
Bővebb infó ide kattintva.

 

6. Sokorói Kalandok

 

 

A rendezvény résztvevői megismerkedhetnek a Pannonhalmi-dombság főbb látnivalóval, a környék kiemelkedő természeti értékeivel, de a változatos dombvidék emelkedőivel is meg kell küzdeniük. 50, 30 és 15 kilométeres táv közül lehet választani. A teljesítménytúra útvonala a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúl községből indul, majd oda is tér vissza, közben érinti a „szurdikot”, a Nyúli-hegyet, a Hegyes-magast és a Lila-hegyet is.

 

Mikor?
2018. május 20.
Hol?
Pannonhalmi-dombság, Nyúl
Bővebb infó ide kattintva.

 

7. Evezővel a történelmi Magyarország közepéhez

 

 

Szakvezetéses kenutúra a Körös-holtág „városi” szakaszát járja be, és bemutatja a környék élővilágát és történeti kialakulását. A résztvevők kalandozhatnak a vízben álló mocsárciprusok között, ami persze látványnak sem utolsó.

 

Mikor?
2018, május 21. 9.00 - 11.30
Hol?
Szarvas, találkozóhely: Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Bővebb infó ide kattintva. 

Cikkajánló