Rengeteg izgalmas tanösvény egy könyvbe sűrítve

Nemrég jelent meg egy hiánypótló kiadvány Ki a szabadba! címmel, amely 130 tanösvényt mutat be a fővárosban és környékén. A tanösvények kedvelőinek további jó hír, hogy most három példányt sorsolunk ki olvasóink között.

Szerző:
Turista Magazin
2022. június 30.

Nemrég jelent meg egy hiánypótló kiadvány Ki a szabadba! címmel, amely 130 tanösvényt mutat be a fővárosban és környékén. A tanösvények kedvelőinek további jó hír, hogy most három példányt sorsolunk ki olvasóink között.

"Csak azt oltalmazhatjuk, amit szeretünk. Csak azt szerethetjük, amit ismerünk. Rohamos ütemben pusztítjuk bolygónk természeti kincseit, ezáltal sokszínűségük elvész. Ugyanakkor egyre többünk számára fontos cél a megmaradt értékek megóvása. Ám ismerjük-e kellően ezeket az értékeket? Aligha. Sokszor anélkül élünk apróbb és nagyobb természeti csodák tőszomszédságában, hogy egyáltalán tudomásunk lenne róluk. Természetesen nincs ez másként Budapest és tágabb környezetének lakói esetében sem."

Takács-Sánta András, humánökológus, az ELTE docensének fenti, és nagyon is aktuális gondolataival kezdődik a Gingko kiadó gondozásában megjelent Ki a szabadba! című könyv amely összesen 130 tanösvényt mutat be a fővárosban és tőle 1-1,5 órányi távolságra.

Hiánypótló kiadványról van szó, még annak ellenére is, hogy csak egy kis részét tudja bemutatni a magyarországi tanösvényeknek, amelyekből mintegy félezer (az Agrárminisztérium 2021. december végi adatai alapján) található az ország különböző pontjain.

A tanösvények egy-egy hely, környék természeti, geológiai vagy kultúrtörténeti látványosságait mutatják be táblákon vagy applikációban, de vannak mese-, gasztro- vagy kardiotanösvények is.

Számtalan tanösvényhez készült az érdekességeket ismertető füzet vagy applikáció, némelyik a pedagógusoknak foglalkoztatási ötleteket is ad. A tematikus útvonalak egyre több élményt, például függőhidat, kilátót vagy madárlest, interaktív feladatokat vagy QR-kóddal elérhető videókat kínálnak.

A szerző, Hegyes Katalin 4 régióra bontotta a bemutatott útvonalakat, melyet színes csíkok jeleznek az oldalak szélén: a zöld a 35 budai, a narancs a 12 pesti, a bordó az 56 dunántúli és a világos sárga a Dunától keletre lévő 27 tanösvényt mutatja be. A kalauz különleges tematikájú útvonalakat is bemutat, az egyik a bozótmívességbe avat be, másik az utolsó palóc betyár életét mutatja be vagy a börzsönyi ipar történetét eleveníti fel.

Nyerd meg a kiadványt!

Ha kedvet kaptál a könyv segítségével felfedezni a főváros környéki tanösvényeket, most van egy jó hírünk, ugyanis 3 példányt sorsolunk ki azon olvasóink között, akik helyesen válaszolnak az itt található kérdéseinkre amelyek egy ismert, de a könyvben nem szereplő úticéllal kapcsolatosak. A helyes megfejtésekhez ide kattintva találtok egy kis segítséget. A válaszokat július 4-e, éjfélig várjuk, a sorsolást pedig július 5-én tartjuk. A részletes játékszabályzat itt érhető el.

Az első tanösvények

1925-ben az egyesült államokbeli New Jersey-ben így hangzott a világ első tanösvényének felirata: „A tanösvény szelleme így szól hozzánk: Egy természetrajzot ismerő barát sétálni invitál, és érdekes dolgokra hívja fel a figyelmet.” Dr. Frank E. Lutz múzeumigazgató kézzel írott kis táblákat függesztett ki a Harriman State Parkban, hogy felhívja a kirándulók figyelmét az érdekes fákra, növényekre, rovarokra. Európában 1930-ban, a Berlintől északnyugatra fekvő Bredowi erdőben létesítették az első tanösvényt, 116 táblával. A feliratokat a múzeumi vagy műemlékvédelmi dolgozók önkéntes munkában, az évszakok változásának megfelelően hetente-kéthetente módosították. A német útvonal hatalmas népszerűségre tett szert.

A legelső magyar túraút az 1972-ben a Szalajka-völgyi Erdei Múzeumhoz kapcsolódó, Horotna-völgyben kialakított tanösvény volt. Ezeket az utakat kezdetben erdei tanulóútnak vagy sétaútnak nevezték, a ’80-as évektől terjedt el a tanösvény elnevezés. Az 1990-es évektől kezdve, a nemzeti parkok megszületésével egyre több tanösvény jött létre. 2021 végén a 10 nemzeti parkunkban 201, az országban 509 tanösvény létezett. Erdőgazdaságok, önkormányzatok, környezetvédelmi és helyi civil szervezetek, cégek és iskolák is kialakítottak tanösvényeket, hogy a helyi érdekességeket és a természeti értékeket bemutassák. Ma a tanösvények hossza országszerte csaknem 1000 kilométert tesz ki.


Cikkajánló