Retteghetnek a halak Baja környékén - hétvégi programajánló

Ezen a hétvégén kiválóan tudjuk ötvözni a természetjárást olyan remek programokkal, mint például egy komplett halászlé- és borfesztivál, de nem fog unatkozni az sem, aki a gyógynövényekről szeretne többet megtudni.

Szerző:
Lénárt Emese
Fotó:
Shutterstock
2015. július 10.

Ezen a hétvégén kiválóan tudjuk ötvözni a természetjárást olyan remek programokkal, mint például egy komplett halászlé- és borfesztivál, de nem fog unatkozni az sem, aki a gyógynövényekről szeretne többet megtudni.

1. Gyógy- és fűszernövény napok Zalaszentlászlón

 Ha te is irigyelted a szomszéd nénit, aki mindent tudott a gyógy- és fűszernövényekről, akkor megéri felkerekedned a hétvégén, és ellátogatni Zalaszentlászlóra, ahol gyógy- és fűszernövény napok lesznek egészen vasárnapig. Szombaton és vasárnap gyógynövénytúrákon, tematikus kiállításokon ismerkedhetsz meg a térség gyógy- és fűszernövényeivel illetve azok hatásaival. Zalaszentlászló ugyanis a „gyógynövények völgye”, a környező erdőkben, mezőkön termő növények nagy részének jótékony hatása van. A faluház udvarán jurtát állítanak fel, ahol a természet kincsei, mint pl. a levendula, fecskefű, orbáncfű vagy a körömvirág közelebbről is megtekinthetők.
Mikor?
2015. július (10)-11-12.
Hol?
Zalaszentlászló
Bővebb infó: gyogynovenynapok.hu


2. Csillagnéző túra


Lement a nap, van, aki egy pohár fröccsre vágyik, van, aki ki a természetbe. Most ez utóbbira szavaznánk, annál is inkább, mert maradandó élményt nyújt, amikor az éjszakai égbolt látványát semmi se zavarja meg. Így van ez a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben is, ahol egy napnyugtakor induló 5 km-es vezetett túrán vehetsz részt szombaton.

Mikor?
2015. július 11. 20.00 óra (gyülekező: 19.30)
Hol?
Találkozó a Nagybajomi horgásztó parkolójában
Bővebb infó: ddnp.hu

 

3. Ez a hétvége a vörösborról szól Egerben

 Ha finom borokat szeretnél inni, akkor nem is választhatnál jobb helyet a hétvégére Egernél, ahol az Egri Bikavér Ünnepen kóstolhatod meg legfinomabb borokat. Olyan zenekarok fogják szórakoztatni a közönséget, mint pl. a Benkó Dixieland Band vagy az Intim Torna Illegál, akik pedig hajnalig maradnának, azok az érsekkerti tó melletti diszkóban rophatják majd kedvükre. A szülők mellett a kicsikre is gondoltak a szervezők. Őket kisállat-simogató és kreatív gyerekprogramok várják.
Mikor?
2015. július 09. - 2015. július 12.
Hol?
Eger
Bővebb infó:
www.bikaverunnep.hu


4. Faünnep Bakonybélen


Ezen a hétvégén mindenképp érdemes ellátogatnod a Bakonyba, ahol a karsztos röghegység legmagasabb pontjának, a Kőris-hegynek (709 m) a közelében, Bakonybélen rendezik meg a Faünnepet. Már csak azért is javasoljuk ezt a rendezvényt, mert 10.00-től 12.00-ig ingyenesen látogathatók a település múzeumai, az erdei tisztásokon pedig változatos programok - mint pl. trófeakiállítás, hagyományőrző bemutatók, kézműves foglalkozások, lovaglási lehetőség, népi játékok, íjászat - várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.
Mikor?
2015. július 11.
Hol?
Bakonybél, több helyszínen
Bővebb infó: bakonybel.hu

 

 

5. Kanalazz halászlevet Baján!


Teljesen mindegy, hogy szereted-e vagy sem a halászlevet, ha július második szombatján ellátogatsz Bajára, a rekordok könyve által is jegyzett halfesztiválra, feltehetőleg meg fogod kedvelni ezt az ételt. És nem azért, mert mi ezt mondjuk, hanem mert a bajai halászlének tényleg nincs párja. Bács-Kiskun megye második legnagyobb városában a vasár- és ünnepnapok nem múlhatnak el az ízes finomság nélkül. 1996 óta évről évre kb. kétezer helyi és vidéki szakács vendégeli meg az érdeklődőket a négy napig tartó gasztronómiai fiesztán. Az ínycsiklandó falatok mellé muzsika is dukál, többek között a Ghymes, a Honeybeast, a Punnany Massif fogja muzsikájával és dalszövegeivel szórakoztatni a közönséget.
Mikor?
2015. július 09 - 2015. július 12.
Hol?
Baja, Szentháromság tér, Petőfi-sziget, belváros
Bővebb infó: www.bajaihalfozofesztival.hu


6. Szombat hajnal a Hortobágyon

 Első blikkre nem hangzik csábítóan korán kelni, de ezúttal megéri. A Hortobágyon mindenképp, mert a tikkasztó nyári kánikulában korán reggel élénkül meg igazán a madárvilág, és ekkor nyílik remek lehetőség a megfigyelésükre. Ilyenkorra az énekesmadarak fiókái elhagyják a fészket, ami miatt nagy nyüzsgés van a bokrosokban és a nádasban. A tavak látványa se fog csalódást okozni: szép számmal figyelheted meg a récéket, vöcsköket, nyári ludakat. Figyelem! A kétórás program függ az időjárástól és előzetes bejelentkezés szükséges.
Mikor?
2015. 07. 11. 06:00- 2015. 07. 11. 08:00
Hol?
Hortobágyi-halastavak Kisvasút indítóállomása
Bővebb infó: hnp.hu
 

Kapcsolódó cikkek:
Kisvonattal a mahócai csillaglesre
Bringázni sokféleképpen lehet, így is

 

Cikkajánló