Ritka bagoly tűnt fel Kisdombegyház határában

Nem sűrűn látott madárvendégre bukkantak a Dél-Alföldön. A sérült uráli baglyot helyiek vették észre a Kisdombegyház melletti erdőben.

Szerző:
kmnp.hu
TM
Fotó:
123.rf.com
Bozó László / Körös-Maros Nemzeti Park
2018. szeptember 28.

Nem sűrűn látott madárvendégre bukkantak a Dél-Alföldön. A sérült uráli baglyot helyiek vették észre a Kisdombegyház melletti erdőben.

A kifejlett, sérült madárra helyi lakosok találtak rá a napokban a Kisdombegyház melletti Cigányka-ér partján lévő tölgyesben. Értesítették a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságot, ahonnan egy munkatárs azonnal a helyszínre sietett. Megállapította, hogy a madár jobb lába megsérült (görcsben volt), emiatt csupán 5-10 méteres távolságokat tudott repülni. Bizakodásra adott okot, hogy a madár jó kondícióban volt, agresszívan védekezett, erősen kattogtatta a csőrét, ezért a nemzetipark-igazgatóság szakemberei a Szegedi Vadasparkba szállították, ahol további ápolásáról gondoskodnak.

 

 

Az uráli bagoly rendkívül ritkán látott vendég az alföldi tájakon. Magyarországon csak a hegyvidéki erdőkben fészkel, állománya néhány száz párra tehető. Az uhu után a második legnagyobb méretű bagolyfaj hazánkban. Főként rágcsálókkal táplálkozik, de madarak, kétéltűek és nagyobb rovarok is szerepelnek az étlapján.

 


Illusztráció

 

Uráli bagoly (Strix uralensis)
Európa egyik legnagyobb termetű bagolyfaja, szeme a macskabagolyhoz hasonlóan fekete, a csőre viszont sárga. Éjjel vadászik, általában kisebb rágcsálókra. Hazai állománya 150-250 párra tehető, de egyre erősödik. A 80-as-90-es években még csak a Zempléni-hegységben fordult elő, ma már a Börzsönyben és a Bükkben is fészkel. Odvas fákban vagy ragadozó madarak elhagyott gallyfészkében költ. Az uráli bagoly hírhedt arról, hogy költési időszakban meglehetősen kockázatos a fészken ülő tojót megközelíteni, ugyanis az emberre is rátámadhat. Erős lábaival és karmaival komoly sérüléseket tud okozni, épp ezért a madarászok is csak védőfelszerelésben, sisakban, védőszemüvegben közelítik meg a fiókás fészket. magyarországon fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 000 forint egyedenként.
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Baglyok, a szimpatikus ragadozók

Tedd fel a fára a kisbaglyot!

 

 

 

 

Cikkajánló