Ritka késő középkori kardot találtak Kengyelnél

Különleges középkori nehézlovassági kardra bukkantak helyi lakosok a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kengyel határában. A ritka lelet valószínűleg a 14. századból származik.

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
MTI/Mészáros János
2016. február 2.

Különleges középkori nehézlovassági kardra bukkantak helyi lakosok a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kengyel határában. A ritka lelet valószínűleg a 14. századból származik.

Késő középkori, 14. században készült nehézlovassági kardot találtak Kengyelnél civil lakosok - nyilatkozta az MTI-nek Kertész Róbert, a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze. A szakember szerint rendkívül ritka leletről van szó.

 


Az egyenes, kétélű vaskard földmunkák alkalmával egy mezőgazdasági művelés alatt álló területről került elő. A kard pengéjének hegye letört, jelenlegi hosszúsága 615 milliméter, eredetileg azonban 300 milliméterrel hosszabb lehetett, tehát meghaladta a 900 millimétert. A penge és a markolat közötti egyenes keresztvas teljes épségben megmaradt, a markolathoz és az annak végén található nyolcszögű markolatgombhoz hasonlóan, mondta a régész az 1,3 kilogrammos fegyverről.

Ezt a nehézlovassági kardot „másfélkezesnek” is hívják, mivel eltérően a korábbi kardoktól, hosszú markolattal rendelkezett, amelyre két kézzel is rá lehetett fogni, mégis elég könnyű volt ahhoz, hogy egy kézzel is lehessen forgatni.

A szolnoki Damjanich János Múzeum birtokában eddig egyetlen ilyen kard sem volt, csak egy ehhez hasonló, 13. századból származó. A régész kiemelte, köszönet jár a kard megtalálóinak, akik térítésmentesen ajánlották fel az elég jó állapotban levő fegyvert a múzeumnak. A restaurálás után a nyilvánosságnak is bemutatják a ritkaságot.


 

Cikkajánló