Ritka madarak fészkelnek a Duna–Dráva Nemzeti Parkban

Visszatértek a látványos madárfaj, a vörös gémek első példányai Afrikából a Pacsmagi-tavakhoz.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
2024. április 10.

Visszatértek a látványos madárfaj, a vörös gémek első példányai Afrikából a Pacsmagi-tavakhoz.

A Tolna vármegyei élőhely a vízimadarak paradicsoma: nemcsak a ritka vörös gémek költenek itt, hanem többek között fekete gólyák, rétisasok, kis kócsagok is. A vörös gém igazán szemrevaló: szürke „testvérével” ellentétben az ő tollai gesztenyeszínűek, vörösesbarnák, teste fekete csíkokkal tarkított. Kisebb és kecsesebb, nyaka, feje karcsúbb, és sokkal hosszabbak a lábujjai.

Ez azért jó, mert így a sűrű vízinyövényzettel benőtt mocsarakban, halastavak gyékényes nádasaiban is jól tud mozogni a lebegő növényzeten, bár a nap nagy részét mozdulatlanul állva tölti, és várja az eleséget – derül ki a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ismertetőjéből. Vízi rovarokkal, kisebb halakkal és kétéltűekkel táplálkozik. Érdekesség, hogy a középső lábujjának körme fogazott, ami azt a célt szolgálja, hogy ki tudja fésülni a dísztollait.

Magyarországon kis számban fészkel, és európai állománya csökken. A vizes élőhelyek lecsapolása, az intenzív nádhasznosítás, a vaddisznók fészekpusztítása veszélyeztetik. A telet a Szaharán túl tölti. 1954 óta védett, mára fokozottan védett lett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Cikkajánló