Ritka mamutmaradványokra bukkantak Baranyában

Egy fiatalabb és egy idősebb mamut állkapcsa, illetve több agyar is napvilágra került. A környéken folytatott ásatás során az ember megtelepedésének nyomaira is rábukkantak.

Szerző:
TM / Janus Pannonius Múzeum
2022. július 19.

Egy fiatalabb és egy idősebb mamut állkapcsa, illetve több agyar is napvilágra került. A környéken folytatott ásatás során az ember megtelepedésének nyomaira is rábukkantak.

Siklós-Máriagyűd településen egy lakóház építése közben különös leletek kerültek elő a földből, amit az ingatlan tulajdonosai egyből jelentettek is a Janus Pannonius Múzeum munkatársainak – adta hírül az intézmény. A helyszínre érkező régészek leletmentő ásatásba kezdtek, és annyi már bizonyos, hogy a környéken korábban feltárt mamutleletek – Kozármisleny, Pécsbánya, Zók – egy újabb, igen különleges leletegyüttessel egészülnek ki. A mamutcsontok jelenleg is zajló mentésében és meghatározásában szakmai segítséget nyújt Katona Lajos Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum geológusa.

A szakember szerint nagyon ritka, hogy jégkorszaki löszös üledékből kerül elő mamutlelet, hiszen ezek általában más lelőkörülményekből (pl. kavicsbánya) származnak – olvashatjuk a múzeum közleményében.

A régészek a továbbá a mamutcsontok közelében későbbi megtelepedés nyomaira is rábukkantak. Bár házhelyek nem kerültek elő, de a fellelt gödrök kerámiatöredékeket, illetve hamus, égett rétegeket rejtettek. A megtelepedés korának pontos meghatározásához további vizsgálatokra lesz szükség, hasonlóan a mamutcsontokéhoz, amelyek szintén a Janus Pannonius Múzeumba kerülnek további elemzésre. A vizsgálatok eredményeiből majd pontosabb képet kaphatunk az egykori óriásállatokról, hogy milyen körülmények között, illetve pontosan melyik korszakban éltek.

Cikkajánló