Ritka récefaj vendégeskedik Bükkalján

Már december eleje óta időzik az északról érkezett récefaj egy példánya az egerszalóki Laskó-völgyi-víztározón, és úgy tűnik, nagyon jól érzi ott magát, mert esze ágában sincs továbbállni.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Balázsi Péter / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook
2022. december 22.

Már december eleje óta időzik az északról érkezett récefaj egy példánya az egerszalóki Laskó-völgyi-víztározón, és úgy tűnik, nagyon jól érzi ott magát, mert esze ágában sincs továbbállni.

Egy tojó füstös réce (Melanitta fusca) időzik már két és fél hete az egerszalóki Laskó-völgyi-víztározón, amit december 3-án vett észre a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) egyik nyugalmazott kollégája, Fitala Csaba. Ez az északról érkező récefaj nagyon ritka vendég ezen a környéken, mostani előfordulása csupán a harmadik Bükkalján, Egerszalókon pedig a második. A különleges vendéget egy videón is láthatjuk, amelyet Balázsi Péter, a BNPI Dél-Borsodi Tájegység természetvédelmi területfelügyelője készített.

Nagyobb és viszonylag mélyebb vizeinken, így elsősorban a Balatonon, a Dunán, a Tisza-tavon, valamint a nyékládházi tavakon majdnem minden évben megfigyelhetők a füstös réce kisebb csapatai vagy magányos példányai. Nálunk elsősorban csigákkal, kagylókkal, rákokkal, esetenként kis halakkal táplálkozik, melyeket a víz alá bukva zsákmányol.

Érdekesség, hogy a most észlelt egerszalóki példány mellett további 4 példány is feltűnt december 12-én a víztározón, amelyek másnap már tovább is álltak, de az itt időző példány nem csapódott hozzájuk.

A füstös réce európai és világ állománya is csökkenő trendet mutat, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sebezhető kategóriába sorolja. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Az idei ősz és tél számos, helyi szinten ritka madárvendéget hozott már eddig is a tóra, többek közt csüllőt (Rissa tridactyla), örvös bukókat (Mergus serrator), üstökösrécéket (Netta rufina), tundraludat (Anser serrirostris), de a rendszeresen megjelenő nagy bukókból (Mergus merganser) is rekord mennyiségű madarat, 25-öt tudtak megfigyelni a napokban a nemzeti park munkatársai.

Cikkajánló