Ritka vendégek a Biharugrai-halastavaknál

Telente hazánkban összesen legfeljebb 8-10 fekete sas bukkan fel. Az idei év érdekessége, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park területén most két példányt is sikerült megfigyelni.

Szerző:
KMNP/TM
Fotó:
Shutterstock
2015. november 13.

Telente hazánkban összesen legfeljebb 8-10 fekete sas bukkan fel. Az idei év érdekessége, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park területén most két példányt is sikerült megfigyelni.

Idén októberben két fekete sas jelent meg a Körös-Maros Nemzeti Park területén, amelyeket azóta már többször is láttak, így a szakemberek arra következtetnek, hogy jó eséllyel a telet is ott töltik majd.


A madár költőhelye Lengyelország keleti felétől a Csendes-óceánig terjed, és igen kedveli a vizes élőhelyeket; a telet általában a Nílus mentén, Kis-Ázsiában valamint India és Kína déli részén tölti. Mivel hazánk a telelőterület északnyugati peremén található, legfeljebb 8-10 példány tölti nálunk a hideg hónapokat. A Magyarországon vendégeskedő egyedeket a Fertő tó környékén, a Kis-Balatonnál, a Biharugrai-halastavaknál, a Hortobágyon és Lakitelek-Tőserdőn lehet felfedezni.


Az idei év azért is különleges a Biharugrai-halastavaknál, mert itt a 90-es évek végétől kezdve általában csak egyetlen fekete sas szokott telelni. A nemzetipark-igazgatóság munkatársai felfedezték, hogy most a madarak az Ugrai-réten és a halastavaknál időznek legtöbbet, az éjszakákat pedig ez utóbbi környékén, az erdőkben töltik. Sokszor rétisasok társaságában jelennek meg; ez azért van, mert előszeretettel fogyasztják a rétisasok által hátrahagyott dögöket, haltetemeket.


Magyarországon a fekete sas fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 000 forint. 

 

 

 

Így fedezheted fel őket
A fekete sasokat nem könnyű kiszúrni. A többi madártól eltérően nem a fakoronák középső vagy felső részén időznek, hanem inkább a fák alsó harmadát választják. Jó, ha tudod, hogy az ivarérett fekete sasok inkább sötétbarna színűek, s csak a fiatal egyedek feketék. (A Körös-Maros Nemzeti Park környékén most felfedezett példányok még nem ivarérettek.) A madár a rétisasnál kisebb, de az egerészölyvnél nagyobb méretű.
 
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hétvége Szent Márton és a ludak jegyében

Villanyoszlopokra költöztek a hazai fehér gólyák

Shrek-féle birodalom a fővárosban

Mindent túlszárnyal a darvak óriási száma a Fehér-tónál

 

Cikkajánló