Rövidfilmeken Magyarország természeti szépségei

Ludakkal teli lihogó a magasból, ciripelő madarak, gomolygó ködben rejtőzködő bükki vidék, egy szöcske estéje. Izgalmas videók hazánk nemzeti parkjaiból.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
és videók: Varázslatos Magyarország
2018. július 25.

Ludakkal teli lihogó a magasból, ciripelő madarak, gomolygó ködben rejtőzködő bükki vidék, egy szöcske estéje. Izgalmas videók hazánk nemzeti parkjaiból.

A Varázslatos Magyarország fotópályázat már harmadik éve várja a videós műveket is a Mozgásban a természet kategóriába. Sok fényképezőgéppel már elég jó minőségű videókat is fel lehet venni, a maximum 30 másodperces időlimit pedig mindenki számára lehetővé teszi, hogy egyszerűbb technikai háttérrel is megkíséreljen egy-egy kisfilmet elkészíteni. Bár lehet, pont ez adja a nehézségét is, hiszen igazi kihívás ilyen rövid időtartamra egy kerek kisfilmet megalkotni. Ami biztos, hogy a következő videóknak valamiképp sikerült ez, Magyarország változatos élővilágának és gyönyörű tájainak hangulatát pedig biztosan megmutatják. Az idei évben eddig beérkezett pályamunkákból válogattunk, a pályázat kiírói pedig egészen év végéig várják a további szép videókat.


Daróczi Csaba, aki idén márciusban ötödik alkalommal vehette át a Varázslatos Magyarország legjobb fotósának járó kitüntető címet a 2017-es évbe beküldött fotóiért, idén videókkal is nevezett már a versenyen. A tőle megszokott szép, letisztult hangulat jön át kisfilmjein is, amelyeket drónnal készített. Az idei év első, áprilisi pályázatán a most következő videójával az első helyezést hozta el.

 

Élet a lihogón - Kiskunsági Nemzeti Park

Daróczi Csaba: Élet a lihogón - Kiskunsági Nemzeti Park from Turista Magazin on Vimeo.

 

Heincz Miklós idén nevezett először a pályázaton, és a képek mellett egyből videókat is készített. A most következő kisfilm meg is nyerte a június havi versenyt. Eddig beküldött munkáiból jól látszik, hogy Miklós nagy madárrajongó. A következő videón egy különleges madárkavalkádot láthatunk, küszvágót, csért, dankasirályt, pólingot, bíbicet is lencsevégre kapott a rábapatyi felhagyott tavaknál.

 

A bányató hétköznapjai - Őrségi Nemzeti Park

Heincz Miklós: A bányató hétköznapjai - Őrségi Nemzeti Park from Turista Magazin on Vimeo.

 

Károlyi Bendegúz is friss versenyző a pályázaton, sőt, eddig csak videókkal nevezett. Bemutatkozó oldala nagyon titokzatos, nem sokat tudunk meg róla, de gyanítjuk, hogy egy nagyon fiatal úriemberrel lehet dolgunk. Videóiból annyit viszont biztosan megtudhatunk, hogy szeret a hajnali, ködpárás természetben csatangolni, és remek érzéke van a mozgófilm készítéshez, ugyanis kiváló ritmusérzékkel állította össze mindkét most következő videóját is.

 

Ködös Bükk - Bükki Nemzeti Park

Károlyi Bendegúz: Ködös Bükk - Bükki Nemzeti Park from Turista Magazin on Vimeo.

 

Hajnali Zselic - Duna-Dráva Nemzeti Park

Károlyi Bendegúz: Hajnali Zselic - Duna-Dráva Nemzeti Park from Turista Magazin on Vimeo.

 

Koncz-Bisztricz Tamás neve ismerősen csenghet olvasóinknak, hiszen már többször kiemeltük a pályázat kapcsán. Az öt éves kora óta fotózó fiatalember idén lett 14 éves, és már rengeteg díjat zsebelhetett be több fotós pályázaton. Már eddig is rengeteg szép képpel lepte meg a Varázslatos Magyarország zsűrijét, és idén a drónos képei mellett videókkal is pályázik. Az látszik, hogy nem csak az állóképekhez van érzéke, szépen komponált videóit ügyesen vágja össze, igaz, több beküldött műve alatt most még nincs hang. A most következő hangulatos videón viszont meghagyta a természet megnyugtató zenéjét, egy szöcske elégedett estéjébe pillanthatunk bele Tamásnak köszönhetően.

 

Szöcske - Kiskunsági Nemzeti Park

Koncz-Bisztricz: Tamás Szöcske - Kiskunsági Nemzeti Park from Turista Magazin on Vimeo.

 

 

Ciripelő madarak

Ahogy korábban említettük, Heinz Miklós nagyon kedveli a madarakat. Két olyan madárfajt is sikerült videóra vennie, akiknek hangja inkább hasonlít valamiféle ciripelős rovaréhoz. Elsőként egy berki tücsökmadarat (Locustella fluviatilis) leshetünk meg, akit a kőszegi Alsó-rétet szegélyező fák között sikerült megörökítenie. A májusi videón védett virágok is megjelennek, szibériai nőszirmok és zergeboglármező szinesítik az őrségi videót.

 

Berki tücsökmadár - Őrségi Nemzeti Park

Heincz Miklós: Berki tücsökmadár - Őrségi Nemzeti Park from Turista Magazin on Vimeo.

 

A másik madár szintén nagyon különleges, a 2016-os év madarának választott haris (Crex crex) hangja inkább egy gépies recsegésre emlékeztet. A harist rejtőzködő életformája miatt igen nehéz lencsevégre kapni, magasabb, sűrűbb növényzetű nedves réteken érzi jól magát, így csak jellegzetes hangjából lehet sejteni jelenlétét. Mikósnak köszönhetően azonban most nem csak hallhatjuk, hanem meg is csodálhatjuk e szép madarat.

 

Haris - Őrségi Nemzeti Park

Heincz Miklós Haris - Őrségi Nemzeti Park from Turista Magazin on Vimeo.

 

És ha már év madara, a 2019-es évre a gólyatöcs (Himantopus himantopus) nyerte el ezt a kitüntető címet. Pár szép példányt Daróczi Csaba kisfilmjében láthattok, amint a Kiskunság szikes pusztáit elárasztott vízben szedegetik táplálékukat.

 

Gólyatöcsök - Kiskunsági Nemzeti Park

Daróczi Csaba: Gólyatöcsök - Kiskunsági Nemzeti Park from Turista Magazin on Vimeo.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Magasból készült lenyűgöző fotók Magyarországról

Vibráló természet - Varázslatos Magyarország képekben

Idén is elvarázsolják Magyarországot

Cikkajánló