Sárga virágtenger lepte el a dél-alföldi pusztákat

Idén a sok csapadéknak köszönhetően dúsan virágzik a különleges tejoltó galaj, amely helyenként több száz négyzetméteres foltokban is sárgára festi a pusztát. 

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Adobe Stock
Verseczky Nikoletta / kmnp.hu
2019. július 12.

Idén a sok csapadéknak köszönhetően dúsan virágzik a különleges tejoltó galaj, amely helyenként több száz négyzetméteres foltokban is sárgára festi a pusztát. 

Ez a lágyszárú, akár 80 centiméter magasra is megnövő, évelő növény sárga színével, mézes illatával jellegzetes színfoltja a nyári pusztáknak. Virágait júniusban bontja ki - olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

 

Színes virágáradat a dél-alföldi pusztán

 

Mivel a sárga szín kiemeli a puszta többi jellegzetes növényének eltérő színeit (például a macskafarkú veronika lilás színét), így a látvány még megkapóbb. A virágzás időszaka lassan a végéhez közeledik, de még ezekben a napokban is gyönyörködhetünk a sárga virágáradatban. Az igazgatóság nem védett területein található félszáraz gyepeken általánosan elterjedt növény.

 

Tejoltó galaj (illusztráció)

 

A tejoltó galaj (Galium verum) nemcsak mutatós, hanem gyógyhatással is bír. Vízhajtó, görcsoldó hatása ismert a szelíd gyógymódokat kedvelők körében. Hangzatos nevét tejoltó enzimtartalmáról kapta. A paraszti gazdaságokban egykor nélkülözhetetlen volt a sajtkészítéshez. Napjainkban ismét reneszánszát éli a házi sajtkészítésben, sokan kísérleteznek vele. Korábban nemcsak oltóenzimként, hanem a sajtok festésére is használták. Népies neveit szintén enzimtartalmának köszönheti: tejoltófű, tejzsugorító fű.

 

Kapcsolodó cikkeink:

Ritka, védett növény virágzik a Fertő partján

Hamvas rétihéja költ a Kis-Sárréten

A múlt őrzői - Kunhalmok az Alföldön
 

Cikkajánló