Sasszinkron lesz, de a sasnapi programok elmaradnak

Január 15. és 17. között indul a 18. Országos Sasszinkron, a nálunk telelő ragadozó madarak éves számlálása.

Szerző:
MME
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. január 11.

Január 15. és 17. között indul a 18. Országos Sasszinkron, a nálunk telelő ragadozó madarak éves számlálása.

Magyarország a sasfajok fontos telelőhelye. A legtöbben a rétisasok vannak ilyenkor, mert a hazai állományhoz az északról érkező egyedek is csatlakoznak. Második leggyakoribb a parlagi sas, ezzel a fajjal hasonló a helyzet, a Kárpát-medence több országából érkeznek ide fajtársak. A szirti és a fekete sas ritkaságnak mondható, de néhány példányukat minden évben lehet látni.

A szinkron során nemcsak a sasokat, hanem a többi ragadozó madarat és a túzokokat is számba veszik a szakemberek. A számlálást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve végzi már 2004 óta. „Ehhez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében 2018-ban a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így idén már negyedik alkalommal a legjelentősebb sastelelőhelyek ellenőrzésére az egész Kárpát-medencében sor kerül” – írják.

Tavaly a hazai megfigyelések 16 806 négyzetkilométert érintettek, vagyis az ország 18%-át. 805–859 rétisast és 390–403 parlagi sast figyeltek meg. (Bővebben itt.)

A 2021-es sasleltár várhatóan februárban készül el, akkor derül ki, hogy az egyes fajok hány egyede telelt idén nálunk. A sasszinkronnal párhuzamosan rendszerint sasnapi programsorozatot is szerveznek a Sasközpontban, de most ez a program a járványhelyzet miatt sajnos elmarad.

Cikkajánló