Halászsas: világpolgár a Kis-Sárréten

Egyre gyakrabban pillanthatjuk meg az elmúlt hetekben a Körös-Maros Nemzeti Park tájai felett a vonuló halászsasokat.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. október 6.

Egyre gyakrabban pillanthatjuk meg az elmúlt hetekben a Körös-Maros Nemzeti Park tájai felett a vonuló halászsasokat.

Itthon tavasszal és ősszel láthatjuk a sirályhoz hasonló röptű madarat, amely egyébként az Antarktisz kivételével minden kontinensen fészkel. Nagyobb folyók, halastavak mellett találkozhatunk vele, mert – ahogy a neve is mutatja – szinte kizárólag hallal táplálkozik. Ahogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság írja a weboldalán, a Kis-Sárrét mellett a Biharugrai- és a Begécsi-halastavak is kitűnő táplálkozóhelyet kínálnak számukra, de arról is beszámolnak, hogy néhány alkalommal a faj még költeni is megkísérelt Cserebökényben.

Március-április, illetve augusztus-október hónapokban lehet megfigyelni, általában egyszerre egy-két egyedet. Idén már augusztus második felében megjött az első példány, később három madarat láttak. Ezek az egyedek valószínűleg Svédországból vagy Finnországból érkeztek.

A halászsas nagyon látványosan vadászik, szinte torpedóként veti rá magát az áldozatára, a karmaival megragadja és a levegőbe emeli. „Ilyenkor a közelben lévő sirályok, varjak és egyéb ragadozó madarak próbálják elcsenni megérdemelt jutalmát, éppen ezért igyekszik gyorsan kikerülni látókörükből, majd a tavakon kívül egy száraz fán, póznán, vagy épp egy gémeskúton fogyasztja azt el” – olvashatjuk a kmnp.hu-n.

Ha még többet szeretnél tudni a halászsasról, ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Cikkajánló