Séta a Magas-Tátra fővárosában

A világ legkisebb magashegységének lábánál találjuk a magyar természetjárás bölcsőjének számító Ótátrafüredet, ahol a szépen felújított faszerkezetes épületek nem csupán a századforduló hangulatát, de turistaságunk emlékeit is őrzik.

Szerző:
Lánczi Péter
Fotó:
Gulyás Attila
2019. február 4.

A világ legkisebb magashegységének lábánál találjuk a magyar természetjárás bölcsőjének számító Ótátrafüredet, ahol a szépen felújított faszerkezetes épületek nem csupán a századforduló hangulatát, de turistaságunk emlékeit is őrzik.

A Magas-Tátra legrégebbi üdülővárosa Ótátrafüred (szlovákul Starý Smokovec), amely ma a hegység lábánál fekvő települések közigazgatási központja. A városkát Poprádtól 12 km-re északnyugatra, a 2452 m magas Nagyszalóki-csúcs alatt találjuk, melynek története nem is annyira a régmúltban kezdődött. Megalakulása a 19. században épp divatossá váló fürdő- és egészségkultúrának köszönhető, majd a folyamatosan növekvő és változó igényeket is kiszolgálta. Ez a fejlődés napjainkra is igaz, mint ahogy az egyre növekvő turistaforgalom is.

 


Minden az itt fakadó savanyúvízforrással kezdődött, melynek szomszédságában Gróf Csáky István - a terület birtokosa - 1797-ben fürdőházat és kápolnát építtetett. Az 1800-as évek közepére a gyógyulni vágyó vendégek mellett megjelentek a kirándulók is, akik számára már ekkor kényelmesen járható turistautakat hoztak létre. Az üdülőtelep 1846-ban kapta a Tátrafüred nevet, ekkor már utakkal és számos vendégváró épülettel bírt, majd a folyamatos bővülésnek köszönhetően 1875-ben új település jött létre az eredeti tőszomszédságában, Újtátrafüred néven.

 

 

A 19. század végére divatossá váló svájci jellegű építési stílus még ma is meghatározó a tátrai települések egyre modernebb külsejű összképében, annak ellenére is, hogy a legtöbb régi épületet már csak képeslapokon csodálhatunk meg. A meglévő régi szállókat, villákat - melyek közül jó párban napjainkban is megszállhatunk - mindenféle kép érdemes egy kis sétával felkeresni, hiszen a Magas-Tátra nem csak a pompás hegyeivel, és sípályáival tudja lenyűgözni az idelátogatókat. A Turista Magazin februári számában a múlt és a jelen kapcsolatában mutatjuk be Ó- és Újtátrafüred egyedi hangulatát, több kuriózumot is bemutatva a hazai turistaság történelméből.

 

  FEBRUÁRI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED.

Cikkajánló