Fedezd fel sétálva Sátoraljaújhelyt

Vegyél részt kényelmes gyalogos vagy buszos/gyalogos kombinált városnéző programokon Sátoraljaújhelyen, Zemplén történelmi fővárosában!

2023. október 10.

Vegyél részt kényelmes gyalogos vagy buszos/gyalogos kombinált városnéző programokon Sátoraljaújhelyen, Zemplén történelmi fővárosában!

Különleges, gyönyörű vidéket pillant meg az utazó, bármilyen irányból is közelíti meg Sátoraljaújhelyt. A vulkanikus hegysor már messziről felfedezésre csábítóan várja a látogatókat. Zemplén legnépesebb városa a Ronyva-patak partján, és-Petőfi Sándor szavaival – a „hasonlíthatatlan szépségű Sátorhegyek tövében alakult ki. Neve korábban Sátorhalma, Sátorelő volt.

Városi kiváltságlevelét 1261-ben kapta V. István királytól. Zemplén vármegye székhelye volt évszázadokon át, ma a tokaji bort termelő vidék legészakibb magyarországi települése.

Kazinczy Ferenc a vármegye főlevéltárnokaként dolgozott itt 16 éven át, de Kossuth Lajos is itt nevelkedett és kezdte politikai pályafutását. Vallomása – „büszke vagyok arra, hogy magamat újhelyi magyar embernek nevezhetem” – jelzi a város egykori jelentőségét.

A város turizmusa hosszas előkészítő munka után a 2007-es évtől kezdve igen nagy, szinte rohamosnak mondható fejlődésnek indult. A Magas-hegyen kialakított Zemplén Kalandpark ma már Észak- Magyarország legnagyobb aktív turisztikai létesítménye, mely rendkívül komplex élménykínálattal bír. A libegők, a bobpálya, az átcsúszó kötélpályák rengeteg turistát vonzanak, de érdemes a város más részeivel is megismerkednünk.

Sétáljunk egyet Sátoraljaújhelyen!

A Sátoraljaújhely-Hegyköz Turizmusáért egyesület által működtetett Tourinform Zemplén Iroda idegenvezetői másfél órás sétáját elsősorban azoknak a csoportoknak ajánlják, akik először járnak a településen, és szeretnék megismerni a város legszebb, legjelentősebb látnivalóit. A séta a város történelmének rövid ismertetésével indul, majd a vasútállomás környékének látnivalóit, például a Bortemplomot ismerhetik meg a résztvevők.

Utunkat a sétáló utca irányába folytatjuk, közben – egyebek mellett – megnézhetjük a csodarabbi sírját és az egykori Pénzügyi Palota épületét is. Egy kicsit megpihenünk a zenélő szökőkútnál, majd a belváros látnivalói következnek.

A városháza, a Kossuth szobor és a kovácsoltvas erkélyek mellett Kossuth Lajos, Kazinczy Ferenc és Andrássy Gyula sátoraljaújhelyi vonatkozásait is megismerjük.

Számos érdekességet tudunk meg a város jelenéről, turisztikai fejlesztéseiről, majd a sétát a Kazinczy Ferenc Múzeum, a Kossuth Lajos Művelődési Központ és az egykori Királyi Törvényszéki Palota bemutatásával zárjuk.

A séta más látnivalók megtekintésével, kétórás bővített buszos/gyalogos (a csoport buszával) változatban is elérhető, további részletek és információ ide kattintva érhető el.

A weboldal és a hirdetés a Sátoraljaújhely-Hegyköz Turizmusáért Egyesület kommunikációs tevékenységének fejlesztése a térség turizmusának és civil szervezet fenntarthatóságának érdekében” című pályázat részeként készült el. Pályázati azonosító: VCA-KP-1-2022/5-000416



Cikkajánló