Keresés eredménye

Kultúrkincsek és a Duna-part szépsége a Csepel-sziget déli csücskén

Ebben a gyönyörű fekvésű városban találjuk az egyetlen működőképes hazai hajómalmot, az egyetlen itthoni gótikus szerb ortodox templomot, az első világi barokk kastélyt Magyarországon, és amivel talán lepipál minden más települést a Duna mentén, az a hangulatos part menti sétánya. És ezzel még koránt sincs vége a különleges és szórakoztató látnivalóknak. Ráckevét érdemes felvenni az őszi bakancslistánkra. Meséljük, mutatjuk, miért.

2023.09.20.

Azok a régi, füredi nyarak - Séta Balatonfüred reformkori városrészében

„Az ország nyári fővárosa” - így emlegették Balatonfüredet a reformkorban, mert nyaranta, a politikusoktól és a főuraktól kezdve a művészekig, mindenki eljött ide pár hétre. Ki azért, hogy valóban gyógyuljon, ki azért, hogy jól érezze magát, illetve megmutassa, ő ezt is megengedheti magának. Mert Füreden nyaralni valóban sikk volt.

2023.07.24.

Ártéri vadon Budapesten

Hiába hömpölyög keresztül Budapesten a Duna, kevés olyan hely van, ahol lemehetünk a partjára, hogy közvetlenül találkozzunk a folyóval, főleg annak közel természetes közegében. Dél-Buda az egyik ilyen hely.

2023.05.26.

Nem mindennapi találkozás Békéscsabával

Megvan annak a varázsa, amikor az ember egy kevésbé ismert városba nem a díszbe öltözött sétálóutcán érkezik meg, hanem a kertek alatt, ráadásul vízen, kenuval. Mi éppen így úsztunk be Békéscsabára az Élővíz-csatornán, és egy egészen izgalmas, új perspektívából láthattuk a várost.

2023.05.22.

Híres magyar poéták kifejező szobrai Budapesten

A magyar költészet napja alkalmából összeszedtünk öt olyan fővárosban található köztéri költőszobrot, amely nem csak egy emlékszerű objektum, hanem megmutat, felvillant valami lényegeset, fontosat az ábrázolt személyről. A teljesség igénye nélkül szubjektív válogatás következik a kedvenceinkből.

2023.04.10.

Időkapszula Inotán – A múlt emlékei

Van valami líraian tragikus abban, ahogy egy régi gyárépület elkezdi levetkőzni magáról az embert, és a természet visszaköltözik. Üresen tátongó, romos ipari terek, pusztuló kazánház, széljárta irodaépületek, ikonikus művelődési ház és hatalmas betonszürke hűtőtornyok emlékeztetnek arra, hogy létezett itt egy „másik kor”. A rozsdazóna romantikája.

2023.02.24.

Mesélő Sopron – Történetek a Tűztornyon túlról

Sopron belvárosában szinte minden épület gyönyörű műemlék, az ember tényleg csak kapkodja a fejét a sok szépség láttán. Ezernyi érdekesség van a belvárosban, amelyekről írhatnánk, de mi ezúttal Sopron egy másik, kevésbé ismert szegletét, a Bécsi külvárost, a szőlősgazdák hajdani negyedét jártuk be.

2023.02.24.

Egy darabka Párizs a Tisza partján

Ma már nemcsak Budapesten, de a legtöbb a vidéki nagyvárosban is részt vehetünk tematikus városnéző sétákon. Szegeden megismerhetjük például a fűszerpaprika történetét, a századforduló legkedveltebb kávéházait, megnézhetjük az alsóvárosi napsugaras házakat vagy a szecesszió legszebb épületeit. Mi ez utóbbi séta útvonalát jártuk be.

2023.02.05.

Falu a városban – Séta Wekerletelepen

A kispesti Határ úti metrómegállótól pár percnyire mintha egy másik városba csöppenne az ember, sőt nem is városba, inkább egy faluba, amely varázsát nemcsak hangulatos, régi épületeinek, de összetartó közösségének is köszönheti.

2023.01.06.

Sopron – Tűztoronytól a bánfalvi kolostorig

Már az út tervezésekor tudtam, hogy nem lesz elég időnk mindarra, amit szeretnénk megnézni, mert Sopron és környéke tele van látnivalókkal. Lehetetlen küldetésre vállalkozik az, aki az ország másik feléből csak pár napra érkezik ide, és mindent látni szeretne.

2022.12.18.

Egri városi séta, ezúttal egy kicsit másképp

Eger az osztálykirándulások egyik legnépszerűbb célpontja, a várnak, a bazilikának és a Dobó István térnek biztos helye van az általános iskolai emlékek között. Ugyanez igaz a Szépasszony-völgyre a felnőttek esetében. A klasszikus látnivalókon túl azonban a város sok egyéb érdekességet tartogat még. Például lent a mélyben, pár méterrel a belvárosi utcák és parkok alatt.

2022.12.16.

Adventi séta a pesti belvárosban

Decemberben sokan a lábukat sem teszik be a pesti belvárosba, mert irtóznak a tömegtől, mások, ha máskor nem is, most azért csak eljönnek, hogy kicsit sétáljanak az ünnepi hangulatú utcákon, tereken. Mi is erre indulunk most, de a szokásos látnivalókon túl szeretnénk néhány érdekességet mesélni és megmutatni.

2022.12.03.

A minden évszakban izgalmas város: Pápa

A Bakony északi peremén található városban bőven akad látnivaló, többek közt számos gyönyörű templommal, rengeteg épen maradt régi felújított polgárházzal, valamint Közép-Európa egyik legszebb barokk terével is büszkélkedhet. Pápán tett városi sétánkból nem maradhatott ki az Esterházy-kastély melletti hatalmas park és a Kékfestő Múzeum sem.

2022.12.02.

Óvatosan, áhítattal és bizalommal

A természetet járni és azt megfigyelni csak óvatosan, körültekintően, áhítattal érdemes – ahogy év végi összevont lapszámunk címlapjának szereplője, a vörösbegy közelíti meg az etetőket, vagy, ahogy az ember egy 800 éves templomba lép.

2022.11.30.

Kiköltöznek az utcákra Szentendre bezárt múzeumai

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FCM) kiállítóhelyei is bezárni kényszerültek a magas energiaárak miatt, a közönséget azonban nem szeretnék programok nélkül hagyni. Ezért egy kreatív ötlettel oldották meg a helyzetet.

2022.11.21.

Gellért-hegyi történetek

Ha az ember egy kellemes sétát szeretne tenni a fővárosban, valahol a természetben, ahol még szép kilátásban is lehet gyönyörködni, akkor a Gellért-hegy jó eséllyel ott van az első körös ötletek között. De még egy ilyen népszerű és jól ismert kirándulóhelynek is lehetnek titkai.

2022.11.04.