Sikeres hazai sasmentések

Az utóbbi időben két sikeres sasmentésről is hírt adtak a nemzeti partjaink. A Hevesi-síkon egy tanya elhagyott kútjából lepkehálóval sikerült kiszedni egy parlagi sast, a Kis-Balatonon pedig a mocsárból mentettek ki egy fiatal rétisast a szakemberek. 

Szerző:
bfnp.hu; bnpi.hu
Fotó:
Magyari Máté / BFNPI
Ferenc Attila / BNPI
Seres Nándor / BNPI
2017. szeptember 12.

Az utóbbi időben két sikeres sasmentésről is hírt adtak a nemzeti partjaink. A Hevesi-síkon egy tanya elhagyott kútjából lepkehálóval sikerült kiszedni egy parlagi sast, a Kis-Balatonon pedig a mocsárból mentettek ki egy fiatal rétisast a szakemberek. 

 

Mostanra már szabadon szárnyal az a rétisas, amelyet augusztus 30-án a Kis-Balaton sármelléki területén mentettek ki a mocsár fogságából. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a csűdig iszapba merült sast elég rossz állapotban találták. Helyzetét súlyosbította, hogy hogy a tűző napon heverve kiszáradt, a keserves vergődés következtében pedig a sűrű sár teljes hasát és mindkét szárnyát beborította, így teljes mértékben röpképtelenné vált. A szakemberek kiszabadították, majd lábát összekötve (fontos biztonsági intézkedés!) és pokrócba csavarva a fenékpusztai kutatóházig vitték, ahol a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gyűrűzőtáborában egy hétig megfigyelés alatt tartották, majd miután egészségi állapota megengedte, meggyűrűzése után, szabadon engedték.

 

 

 

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szeptember 5-én terepre indultak Kömlő környékére, ahol céljuk a nemrég kirepült parlagisas-fészekalj megtekintése volt. A három fióka egyike egy jeladót is kapott gyűrűzéskor, így tudták, hogy a madarak még a fészek közelében tartózkodnak. A jeladós madarat ugyan nem találták, csak az egyik szülőt látták a területen. A közelben lévő tanya elhagyott kútjába csupán kíváncsiságból néztek bele, ahol egy, már kirepült fiatal, de egészséges parlagi sasra bukkantak.

 

 

„Egy, a vízből kiálló faágon ült, a vízfelszín fölött néhány centiméterrel, a kút kávája alatt 3-4 méterrel. Nem tudjuk, hogyan esett csapdába, azonban biztos, hogy hamarosan elpusztult volna, hiszen a kútban nem tudja szárnyait kiterjeszteni, így magától az egészséges madár sem tud kiemelkedni onnan. Hamarosan egy hosszú nyelű lepkehálóval és mászófelszereléssel tértünk vissza a helyszínre, hogy kiszabadítsuk a csapdába esett madarat. Szerencsére a háló önmagában elegendőnek bizonyult, így nem kellett lemászni a kútba” - írják a sasmentők a Bükki Nemzeti Park weboldalán.

 

 

 

A legyengült állapotban lévő madarat a Jászberény mellett található Sasközpontba szállították. Itt megfelelő orvosi ellátásban részesült. Úgy tűnik egészséges, a központ szakemberei jelenleg megerősítik, így nagy valószínűséggel a közeljövőben ő is visszatérhet a természetbe.

 

 

 

Tudj meg többet a parlagi sasról!
A vágómadárfélék (Accipitridae) családjába, a sasformák (Aquilinae) alcsaládjába tartozik. Világszerte veszélyeztetett, Magyarországon fokozottan védett, több nemzetközi egyezményben is kiemelten kezelt ragadozó madár. Hazánk egyik legnagyobb termetű madara, szárnyfesztávolsága a 2 métert is meghaladhatja. Testtömege 2,5-4,5 kg, testhossza elérheti a 75-83 centimétert. A hímek kb. 2,5-4 kg tömegűek, a tojók általában 2,8-4,5 kg-osak. A nőstény 2-3 tojást rak, a fiókák kb. 42-43 nap múlva kelnek ki. Két hónapos korukban hagyják el a fészket. Eurázsiai elterjedésű faj, Oroszország és Ukrajna sztyeppjein, egészen a Bajkál-tóig megtalálható. Európában a Kárpát-medence térségében (elsősorban Magyarországon és Szlovákiában), valamint a Balkán-félszigeten (Macedóniában, Bulgáriában) és Törökországban fészkel.
 

 

 

Kapcsolódó cikkeink: 

Sasmenedék a Kárpát-medencében

Újra együtt a parlagisas-család

Gyűrűt kapnak a sasfiókák

 

 

Cikkajánló