Sissi nyomába eredtünk a gödöllői kastélyban

Februári számunk História rovatában az ország egyik legnépszerűbb kastélyát mutatjuk be.

Szöveg:
Fotó:
Gulyás Attila
2020. február 2.

Februári számunk História rovatában az ország egyik legnépszerűbb kastélyát mutatjuk be.

Jó néhány kastélyban jártunk már a História rovat születése óta, de az biztos, hogy ekkora forgalmat egyikben sem tapasztaltunk, pláne nem télen és hétköznap. A főváros közelsége mellett nem kérdés, hogy mi játssza ebben a legnagyobb szerepet a Grassalkovich-kastélynál: a mai napig virágzó Sissi-kultusz.

A kastélyt 1735-ben építtette Grassalkovich I. Antal, ekkor kezdődött az első fénykora. Magyarország legnagyobb barokk kastélya volt. Az utódok túlzottan fényűző életmódot folytattak, így a birtok végül egy belga bankra szállt.

Magyarország 1867-ben vásárolta vissza, felújította, a használati jogát pedig koronázási ajándékként Ferenc Józsefnek és Erzsébetnek adományozta. Ezt, a királyi időszakot tartjuk a kastély második fénykorának. A harmadik fontos időszak a két világháború között volt, amikor Magyarország kormányzója, Horthy Miklós kapta meg a jogot az épület használatára. Szerencsére a kastély aránylag épségben átvészelte a világháborúkat, akkor pusztult le nagyon, amikor a szovjet hadsereg használta a gazdasági épületeket, illetve idősek otthonaként működött.

Hogy mi van vele most, arra a februári számunkban derül fény.

Cikkajánló