Somló – Egy páratlan tanúhegy felfedezése

Ha tanúhegyekről van szó, a legtöbben a Balatont övező, látványos hegykúpokra gondolnak, pedig a Bakony nyugati lábánál, a Kisalföld síkjából magányosan kiemelkedő Somló legalább annyit tud – ha nem többet –, mint a „Magyar-tenger” partján sorakozó társai. E hajdanvolt tűzhányó nyújtotta élménykavalkádot egy 12 kilométer hosszú körtúrán élhetjük át, amely a jelvénygyűjtögetők számára is tartogat szuvenírt.

Szöveg:
Fotó:
Magócsi Márton
2023. szeptember 17.

Ha tanúhegyekről van szó, a legtöbben a Balatont övező, látványos hegykúpokra gondolnak, pedig a Bakony nyugati lábánál, a Kisalföld síkjából magányosan kiemelkedő Somló legalább annyit tud – ha nem többet –, mint a „Magyar-tenger” partján sorakozó társai. E hajdanvolt tűzhányó nyújtotta élménykavalkádot egy 12 kilométer hosszú körtúrán élhetjük át, amely a jelvénygyűjtögetők számára is tartogat szuvenírt.

A figyelmet már messziről felkeltő Somló nem egy hegyóriás, de a sík környezetéből merészen kimagasodó formája mégis roppant tömeg benyomását kelti. Közelebb érve a tekintetet a hegyláb szoknyáját díszítő szőlőültetvények, hangulatos borospincék, kanyargó sziklateraszok és különleges bazaltformák együttese vonzza: a hírneves somlói borkultúra hamisítatlan idillje. Kár lenne azonban ennyivel eltelnünk, hiszen a hegytető meghódításával többek között változatos növényvilágot, romantikus várromot, egy panorámás kilátót is megismerhetünk, azaz magát a Somlót, amelynek értékei valóban felejthetetlen élményt ígérnek.

Fel a Somló „szőlőszoknyáján”

A 432 méter magas Somló felfedezését a hegyet behálózó, gyakorlatilag az összes érdekességhez elvezető turistautak segítik. Tarthatunk bortúrát, bejárhatjuk a Somló Tájvédelmi Körzetet töviről hegyire bemutató Kitaibel Pál tanösvényt, vagy kedvünkre kanyaroghatunk a sárga és piros jelzéseken. A lényeg, hogy ne hagyjunk ki semmit a látnivalókból! Ehhez ajánljuk az „5 kápolna a Somlón” címet viselő jelvényszerző tematikát, amely a látványos szentélyek mellett a hegy többi kincsét is körtúrába foglalja. A 12 kilométer hosszú kör a hegy déli lábánál elterülő Somlóvásárhelyen veszi kezdetét, egészen pontosan a Joó kocsmában, ahol a jelvény megszerzéséhez szükséges bélyegzőlenyomat mellett frissítőt vagy útravalót is beszerezhetünk.

A sárga sáv jelzést követve indulunk a hegy meghódítására, amely a 8-as főutat keresztezve kisvártatva modern pincék, szépen gondozott szőlők, majd az ültetvények esztétikus kőteraszai és hangulatos présházai mentén vezet egyre feljebb.

Az ipari műemléknek számító Taposókútnál járva már közelebbről is szemügyre vehetjük a Somló fölénk tornyosuló, pompás bazaltorgonáit, amelyek egy négymillió éves lávaömlés folyamatoson erodáló mementói.

Ez a fehér foltos bazalt – amelyből a hegy teraszait is kialakították – többek között egy nefelin nevű ásványt is tartalmaz, emiatt könnyen mállik és töredezik. A természetes módon aprózódó és kémiailag is széteső, talajképző bazalt biztosítja a növények számára a létfontosságú elemeket, és részben ez az alapanyag adja a „somlai” borok különleges zamatát is.

Kápolnától kápolnáig

Szemet gyönyörködtető szőlőteraszok és ódon pincék között a sárga kereszt és a sárga rom turistajelzéseken kanyarogva érkezünk meg a Szent Ilona-kápolna sugárzóan fehér szentélyéhez. A mesés panorámával körülölelt épület ma is otthont ad szertartásoknak, de meghitt belsejét az erre járók csak neves alkalmakkor láthatják. Már a 14. század óta áll itt templom, de a korábbi épület a törökdúlás idején elpusztult.

Csupán a 18. század közepén emelték újra falait, azóta a Somló egyik jelképének számít.

Innen szintben a hegy nyugati látképével érjük el az út menti Séd-fő forrását, amely szintén igazolópontnak számít a jelvényszerzőknek. A forrástól pedig a hegy északi karimáján közelítjük meg következő pontunkat, a román stílusú Szent Márton-kápolnát. A 18. században barokkos toldalékot, később kis fatornyot kapott épület ma egy csörgedező forrás és egy présház tőszomszédságában, fákkal és szőlővel körbevéve tűri csendesen az idő múlását. Valamikor régen a közeli somlói vár védői is ide jártak imádkozni, homlokzatán pedig egészen a múlt századig látszott a török hódítást hirdető félhold.

Már a táv felénél járunk, amikor még csak alulról ismerkedtünk a heggyel. Útvonalunk a kápolnától visszavezet az Esterházy-szőlő nevű hegyoldalba, majd innen, északi irányból tör fel a meredek oldalú hegyhátra. A Somló északi lejtőinek növényvilága – és ezzel együtt hangulata is – merőben eltér a hegy többi területétől. A lenti részeken még fekete bodzával, mogyoróval és a hegykúpot egykor beborító sommal is találkozhatunk (innen ered a Somló földrajzi név), illetve tavasszal hóvirágok, később a medvehagyma, illetve a védett nyugati csillagvirág lepi el a talajt.

Kicsivel feljebb egy jóval hűvösebb mikroklímájú, magas fekvésű vidékek miliőjét idéző hegyoldalba érkezünk, ahol bükkmatuzsálemek szürke törzsei, valamint mohák és páfrányok varázsolnak vadregényes erdőtájat elénk.

A hirtelen változó környezet sokszínűségét tovább fokozza, hogy a sziklás, omladékos részeken úgynevezett törmeléklejtő-erdő váltja a bükköket, olyan fafajokkal, mint a nagy- és a kislevelű hárs, a magas kőris, a gyertyán, a korai juhar vagy a barkócaberkenye.

A vár felé tartva elhaladunk a Kinizsi-szikla mellett, amely voltaképpen egy nagyobb kő egy nyereg alakú mélyedéssel a tetején. A legenda szerint ezen a sziklán pihent meg a vár egykori tulajdonosa, Kinizsi Pál, aki a meredek úton elfáradva leült egy sziklára, az pedig a nehéz teher alatt behorpadt.

Romantikus romok a hegytetőn

A felfedezőút kihagyhatatlan célpontja a somlói vár. Aki dél felől tekint a Somló festői tömbjére, annak rejtve marad a hegynyereg erdős, északi szirtjén álló erősség. Az észak felől érkezőket azonban már messziről csalogatják az évszázadok által megtépázott falak, amelyekhez némi szintemelkedést letudva lehet felkapaszkodni. A közelmúltban állagmegóváson és részleges felújításon átesett erősség keletkezési idejét a tatárjárás utánra teszik, de írásos forrás csak 1352-ben említi először, castrum Somló néven. Sok gazdája volt, de virágkorát 1495-től, Bakócz Tamás érsek tulajdonlása alatt élte, aki a várat olasz reneszánsz várkastéllyá építtette át. Egyházi rangjához híven a várban kápolnát is létesíttetett.

Bakócz az ország leggazdagabb főpapjaként a vár védelmét is fejlesztette: ebben az időben két nagy ágyú, több kisebb ágyú és két seregbontó löveg óvta falait. Somló vára a mohácsi vész után is állta a sarat az átvonuló török csapatokkal szemben. Egy feljegyzés szerint a várvédők 1543-ban a hegylábnál tanyázó 3000 törökre csaptak le, akiket levágtak, maradékukat pedig szétkergették. Ekkoriban a somlói vár az egész térség legerősebb, magyar kézen lévő várává lépett elő. Az erődítmény később is gyakran cserélt gazdát, mígnem a Rákóczi-szabadságharc után elhagyták, köveit széthordták.

Hosszú ideig tartó pusztulása ellenére a legtöbb falrész megmaradt, ahogy gótikus jellegű kapuja, ablakkeretei és a ciszternája, továbbá a feltehetőleg várkápolnának helyet adó, tornyos épületrész.

A szabálytalan, sokszögű alaprajzú erősség ódon falairól csodálatos panoráma tárul elénk: rálátunk a Kisalföld végtelennek ható síkjára és a tőlünk keletre fekvő Bakonyra.

Az Alpokig is ellátni

A teljes körpanoráma azonban a vártól csupán 600 méterre található, 432 méteres főcsúcson, a Szent István nevét viselő kilátóban vár ránk, ahová kényelmes erdei ösvényünk enyhe emelkedéssel vezet fel. A 12 méter magas építményt a hegy bazaltköveiből emelték, alsó szintjén büfé üzemel, a kilátóteraszra pedig csigalépcsőn lehet feljutni.

Kilátásban eddig is részünk volt, de innen nézve már a balatoni tanúhegyek jellegzetes sziluettjei is felbukkannak, nyugatra a szomszédos Ság hegy, illetve az Alpok tömege tűnik fel, kelet felé a Bakony vonulatai és legmagasabb kiemelkedése, a Kőris-hegy látható.

Északra fordulva a hegy lábánál elterülő települések, Doba és Somlószőlős házai színesítik a látképet, miközben a somlói várromra is rálátunk. Nem árt tudni azonban, hogy a kilátó csak pénteken, szombaton és vasárnap van nyitva 11 és 17 óra között.

A csúcsnak a panorámán túl is van vonzereje. A kilátó előtt elterülő, tágas rét árnyékot adó fái, kényelmes padjai kiváló piknikezőhelyet biztosítanak, amelynek idilljében nem csak a nyári kánikulában jó elidőzni. A kilátó mellett a hegytető másik ékessége egy messziről is jól látszó, hatalmas kereszt, amelynek tövében egy Szent Istvánt ábrázoló szobrot pillanthatunk meg. Távolról és közelről nézve egyaránt egyedi látványt nyújt a műalkotás.

Vadvirágos réten

Déli irányban hagyjuk el a Somló felső platóját, miközben a növényzet újfent gyökeres változást mutat utunkon. Egy keskeny erdőrészen átkelve egyszer csak egy hegyvidéki tájakat idéző kaszálórétre érünk ki, amely ma már csak természetvédelmi célokat szolgál. A Somlónak egyedi vonást ad az élővilágában is megnyilvánuló szigetszerűsége. Egyes itt élő állat-és növényfajokkal legközelebb csak a Bakonyban vagy az Alpokban találkozhatunk.

A kaszálórétek az állatvilág képviselői közül elsősorban az egyenesszárnyúak, a pókok, valamint a bogarak nagy tömegét éltetik. Számos „rétlakót” találunk a tarkalepkék és a pillangók között is. Az eget kémlelve elsősorban a bájos megjelenésű őszapóra, csilpcsalpfüzikére, házi rozsdafarkúra figyelhetünk fel, de a barátposzáta énekét is élvezhetjük. A nyílt területek felett dugóhúzóban ereszkedő egerészölyvet, illetve a szőlőkben is fel-feltűnő kenderikét, míg a sziklás részek felett főként a párban repülő hollókat pillanthatjuk meg. A hegy sziklás és erdős részein egyaránt találkozhatunk fürge , zöld , fali, illetve lábatlan gyíkkal.

Egy kis somlói repeta

Bár jelvényszerző túránk átvezet a hegy alsó platóján elterülő hangulatos kaszálón, nem érintjük a bazaltorgonás sziklaterasz peremét, ahol ismét egy mesés kilátással és új tájélményekkel lehetünk gazdagabbak. Mindezekért érdemes az utunkról nyugati irányba leágazó Kitaibel Pál tanösvényen oda-vissza alig pár száz méternyi kitérőt tenni, megismerve a hegy múltba vesző pincéinek természet által visszafoglalt, helyenként vadregényes környezetét és gazdag élővilágát.

Ismét a megunhatatlan szőlőtájban

Végül a kaszálót a hegy alsó platójáról letörő természetes bazaltlépcsőn hagyjuk el, amely szintén a négy millió évvel ezelőtt zajlott lávafolyás megdermedt emléke. Nem sokkal lejjebb bazaltösvényünkre már inkább a kőzetaprózódás lesz jellemző, mígnem kiérünk a már ismerős szőlők és pincék uralta, rendezett hegyoldalba.

Meg is érkeztünk a következő állomásunkhoz, egészen pontosan egyből kettőhöz, mivel a Keresztelő Szent János-kápolna és a Szent Margit-kápolna egymás tőszomszédságában találhatók.

A kettő közül a Szent Margit tiszteletére emelt épület a jelentősebb, amely már a 15. század óta áll, noha a török uralom idején elpusztult. A kezdetben gótikus, napjainkban már barokk jegyeket viselő kápolna a 18. század közepén ismert búcsújáró hely volt, messzi tájakról is elzarándokoltak ide a hívek. A kápolna bejáratával szemben egy villám sújtotta, több száz éves hársfa kerítéssel védett maradványai, illetve új hajtási látszanak.

Szent Margit-kápolna mögött áll a jóval kisebb méretű, Keresztelő Szent János tiszteletére emelt, nyitott kis kápolna. Nem oly régen e két épület közelében, az út mellett vigyázta a somlói szőlőket a zivatart elhárító, termést megóvó Szent Donát (római legionárius volt) szobra, amelyet ma a Szent Margit-kápolnában lehet megtekinteni.

Már csupán egyetlen igazolópont van hátra a túrából, mégpedig a kiindulópontunk, a Joó kocsma. Mielőtt azonban visszaereszkedünk Somlóvásárhelyre, még 2,5 kilométeren át élvezhetjük e páratlan szőlőtáj szépségét, valamelyik pincéjében pedig akár meg is kóstolhatjuk különleges ízeit. Ez az ország legkisebb és egyben egyik legkiválóbb borvidéke, ami már önmagában elegendő ok a Somló felkeresésére.

Infók a jelvényszerzéshez

A túramozgalmat bárki időkorlát nélkül teljesítheti. A mindössze 12 kilométer hosszú táv igazolófüzete a teljesitmenyturazoktarsasaga.hu oldalról ingyenesen letölthető. Aki sikeresen bejárta és a megfelelő módon igazolta a túrát, az 1500 Ft ellenében jelvényt és oklevelet kap elismerésül. A kitöltött igazolófüzetet a túramozgalom szervezőjéhez kell eljuttatni: Orbán Imre, Hit Pajzsa Nemzeti Egylet, bakonyturistaja@googlemail.com.

A cikk a Turista Magazin 2022. októberi számában jelent meg.


Cikkajánló