Sorban érkeznek az anyjuktól elszakított őzikék Mályira

A Mályi Madármentő Állomáson pár nap leforgása alatt négy őzgida gyűlt össze. Mindegyiket feleslegesen szakították el az anyjától, a suta ugyanis csak addig hagyja magukra őket, amíg élelemért megy.

Szerző:
Mályi Madármentő Állomás Facebook/TM
Fotó:
Madármentő Állomás Mályi - Bird Rescue / Facebook
2019. június 6.

A Mályi Madármentő Állomáson pár nap leforgása alatt négy őzgida gyűlt össze. Mindegyiket feleslegesen szakították el az anyjától, a suta ugyanis csak addig hagyja magukra őket, amíg élelemért megy.

„Elszomorítónak tartjuk, hogy még mindig van olyan eset, amikor séta közben összeszedik az amúgy teljesen egészséges őzikéket. Ha őzikét találunk, álljunk meg azonnal, tolassunk vissza azon a nyomon, amin mentünk, és nagy ívben kerüljük el az őzikét. Ott van a közelben az anyja, gidáját lefektette, legel és utána eteti” - foglalják össze a mályi madármentők egy Facebook-posztban.

 

Őzgida, akit nem kellett volna „megmenteni”. Most a Mályi Madármentő Állomáson nevelik fel


A köztudatban még nem terjedt el az ismeret, hogy a magányos őzikének valójában az égvilágon semmi baja nincs. Mivel az őz (akárcsak például a mezei nyúl) születését követően még igen gyengécske, nem követi a sutát a táplálékszerző körutakra. Emiatt az rendszeresen magára hagyja a kicsinyét egy védett helyen, amíg víz és élelem után jár. Ez akár többórás távollétet is jelenthet. Ha gidát találunk, láthatjuk, hogy az ösztönösen meglapul, mozdulatlan, de ez nem azt jelenti, hogy beteg. Fontos, hogy még csak ne is érjünk hozzá! Ha megsimogatjuk, rajta marad az ember szaga, és az anyja már nem fogja elfogadni és szoptatni.


A mályi madármentők összes őzikéjét kirándulók szedték össze, de olyan is volt, hogy gyerekek két gidát vittek haza, közülük az egyik hamarosan elpusztult, a másik pedig a madármentő állomásra került. Azt is fontos tudni, hogy az őzek gondozása nem egyszerű, nevelésük és visszavadításuk speciális technikákat, táplálékot, eszközöket és rengeteg időt igényel, de még akkor sem biztos, hogy sikerül.

 

Kora esti program: őzike etetés


Hacsak nincs az állat közvetlen életveszélyben, ne nyúlj hozzá! Ha úgy látod, hogy mindenképpen segítségre van szüksége, értesítsd az illetékes vadásztársaságot vagy az erdőgazdaságot.  A mályi madármentők hangsúlyozzák, hogy ugyanez vonatkozik a szarvasokra, a vaddisznókra, a nyulakra és minden vad emlősre.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ezért ne vidd haza a magányos kisnyulat

Ne nyúljunk az árvának tűnő kismókushoz se

Tedd fel a fára a kisbaglyot

Cikkajánló