S.O.S. Bajban az erdő! - Segíts Te is!

Már működik az az S.O.S. Bajban az erdő! civil összefogás adományvonala, amelynek hívásával facsemeték telepítéséhez járulhatnak hozzá a természetbarátok - tájékoztatta a közvéleményt Lominiczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára.

Szerző:
MTI
TM.HU
Fotó:
Pilisi Parkerdő Zrt.
2015. február 26.

Már működik az az S.O.S. Bajban az erdő! civil összefogás adományvonala, amelynek hívásával facsemeték telepítéséhez járulhatnak hozzá a természetbarátok - tájékoztatta a közvéleményt Lominiczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára.

Hozzátette: aki segíteni szeretne a decemberi jégkárok utáni helyreállításban, az a 13600-as telefonszámot tárcsázhatja. Itt a kicsengés után a 90-es számot kell megadni, SMS-ben pedig a 90-es számot kell a 13600-as telefonszámra küldeni, ezzel hívásonként és SMS-enként 250 forint támogatást juttatnak az egyesületen keresztül a károsodott erdők helyreállítására.

 

A vonalat a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone és az Invitel mobil- és vezetékes hálózatáról érhetik el a magyarországi előfizetéssel rendelkezők.

 

Lominczi Gergely kiemelte, hogy az Országos Erdészeti Egyesület a súlyosan megrongálódott erdők helyreállítására, csemeték ültetésére, a turisztikai berendezések pótlására fordítja a befolyó összeget. Hozzátette: a kármentesítés végén tudják majd megmondani, hogy az 50 ezer hektár károsodott területen belül pontosan hány hektár új erdőt kell telepíteni, de mindenképpen több száz hektárra lesz szükség, várhatóan csak a főváros környékén mintegy száz hektárra.

 

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára korábban elmondta, hogy a jégkár főként az állami erdőket érintette, és a központi forrás megvan a károk felszámolására.
Az adományvonallal lehetőséget szeretnének teremteni arra, hogy azok a természetbarátok, akik szívükön viselik a fák, erdők sorsát egy úgynevezett "csemetejeggyel", azaz egyetlen telefonhívással 250 forintot adhassanak egy facsemete ültetéséhez.

 

Az Országos Erdészeti Egyesület adatai szerint a károk nagysága több százmillió forint, a szélsőséges időjárás 30-40 év munkáját tette tönkre, így a károkat is csak többéves munkával lehet helyrehozni.

A károk enyhítését célzó civil összefogáshoz csatlakozott a Magyar Természetjáró Szövetség is, erről bővebben itt olvashatsz!

 

 

A jégkár a Gerecsét, a Vértest, a Pilist, a Börzsönyt, a Mátrát, a Bükköt és a Zemplént is érintette

 

Tavaly decemberben mintegy 50 ezer hektár erdőt borított be napokon keresztül 5-8 centiméter vastagságban a jég, több tonna súly rakódott rá egy-egy fára. A jég okozta kár elsősorban a 350-400 méter tengerszint feletti magasságban lévő, köztük a leglátogatottabb erdőterületeket - például a Gerecsét, a Vértest, a Pilist, a Börzsönyt, a Mátrát, a Bükköt, a Zemplént - érintette. A károk enyhítését célzó civil összefogást állítja a középpontba a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napja is vasárnap.

 

Siklósi Beatrix, az MTVA kiemelt projektekért felelős főszerkesztője elmondta, hogy a műsorfolyam vasárnap reggel fél kilenctől este 10-ig tart a Duna csatornán és az M1-en.

Kapcsolódó cikkek:
Jelentős a jégkár hegyvidékeinken
Tovább tarol a tél
 

Cikkajánló